România, între ţările finanţate de BERD cu avans redus al cheltuielilor guvernamentale în decembrie

România a înregistrat în decembrie 2012 una dintre cele mai reduse creşteri lunare ale cheltuielilor guvernamentale dintre 16 ţări din Europa de Est, Asia Centrală şi regiunea Mediteranei în care activează BERD, cu un avans de trei ori mai redus faţă de media acestor ţări, a anunţat banca.

109 afișări
Imaginea articolului România, între ţările finanţate de BERD cu avans redus al cheltuielilor guvernamentale în decembrie

România, între ţările finanţate de BERD cu avans redus al cheltuielilor guvernamentale în decembrie (Imagine: Shutterstock)

Astfel, cheltuielile guvernamentale din România au avansat cu 26% în decembrie 2012, comparativ cu media primelor 11 luni ale anului, în timp ce pentru cele 16 ţări analizate media se situează la 76%, arată studiul "Fac guvernele cumpărături de Crăciun?" realizat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). O majorare mai redusă a cheltuielilor în ultima lună a anului pare a fi asociată unei eficienţe guvernamentale sporite, notează instituţia financiară.

"Consumatorii nu sunt singurii care fac «cumpărături» de sfârşit de an. Majoritatea ţărilor BERD prezintă creşteri puternice ale cheltuielilor guvernamentale în decembrie. În medie, guvernele din ţările BERD pentru care sunt disponibile date cheltuie cu 76% mai mult în decembrie decât media lunară a perioadei ianuarie-noiembrie", notează instituţia financiară.

România se situează pe locul al 15-lea din cele 16 ţări analizate. Astfel, Tunisia înregistrează cea mai mare creştere a cheltuielilor în ultima lună a anului, de 261%, urmată de Rusia - 135%, Mongolia - 121%, Egipt - 106%, Bulgaria - 88%, Ucraina - 75%, Iordania - 73%, Kazahstan - 70%, Belarus - 59%, Letonia - 54%, Estonia - 48%, Maroc - 35%, Serbia - 35%, Ungaria - 29% şi România - 26%. În Polonia, pe ultima poziţie, cheltuielile guvernamentale au scăzut cu 8%.

Finlanda, ţară în care BERD nu derulează proiecte, a consemnat o variaţie de numai 1%. BERD operează în 34 de ţări din Europa Centrală şi de Est, Asia Centrală, precum şi Sudul şi Estul Mediteranei.

Plata de bonusuri, deseori echivalentul unui salariu lunar, nu explică decât o parte a majorării. Potrivit estimărilor FMI, salariile au în medie o pondere de mai puţin de 15% în totalul cheltuielilor guvernamentale. Bonusurile ar justifica, astfel, 20-40% din creşterea din decembrie.

Evoluţia din ultima lună a anului poate avea legătură şi cu incertitudinea privind colectarea taxelor pe parcursul anului fiscal. Autorităţile nu pot şti cu certitudine ce venituri vor strânge până la finalul calendarului fiscal, astfel că pot începe anul cu o stategie mai conservatoare de cheltuieli pentru a nu risca să rămână fără fonduri pe parcurs. Pe măsură ce se apropie sfârşitul anului, guvernele au o imagine mai clară a veniturilor şi sumelor pe care le pot cheltui.

Funcţionarii sunt în unele cazuri motivaţi să cheltuiască în decembrie cât mai mult posibil, pentru a nu fi sancţionaţi cu reduceri bugetare în următorul an.

Cheltuirea unor sume mari de bani în decembrie nu este probabil un mod eficient de utilizare a fondurilor guvernamentale, potrivit BERD.

"Proiectele grăbite în decembrie ar putea conduce la o alocare mai puţin eficientă a fondurilor decât în cazul cheltuielilor mai bine calculate de pe parcursul anului", notează BERD.

Eficienţa guvernamentală pare să fie corelată invers cu amploarea majorării cheltuielilor din decembrie, arată studiul băncii. Ţările evaluate ca având o eficienţă guvernamentală mai redusă, confom indicatorilor Băncii Mondiale, tind să înregistreze creşteri mai mari la sfârşitul anului. Această situaţie ar putea fi datorată atât calităţii planificării bugetului şi prognozelor, cât şi transparenţei şi caracterului cheltuielilor.

"Astfel, se pare că, la fel ca majoritatea cumpărătorilor, cele mai multe guverne din regiunea în care este activă BERD fac cumpărături de Căciun - mai ales în ţările cu eficienţă guvernamentală mai redusă", se arată în studiu.

De asemenea la fel ca în cazul consumatorilor, o parte a cheltuielilor suplimentare din decembrie sunt inutile. Când banii cheltuiţi sunt cei ai contribuabililor şi nu venituri personale, astfel de pierderi sunt mai greu de justificat, notează BERD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici