România nu suportă creşterea salariului minim. Cel puţin 50.000 de firme ar intra în faliment

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIMPP), Ovidiu Nicolescu, a declarat, marţi, că nu se impune nicio creştere a salariului minim pe economie în situaţia actuală de criză, întrucât acest lucru ar duce la falimentul a cel puţin încă 50.000 de firme.

41 afișări
Imaginea articolului România nu suportă creşterea salariului minim. Cel puţin 50.000 de firme ar intra în faliment

România nu suportă creşterea salariului minim. Cel puţin 50.000 de firme ar intra în faliment (Imagine: Mediafax Foto)

Ovidiu Nicolescu a spus, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că o eventuală majorare a salariului minim ar duce, pe lângă falimentarea a cel puţin 50.000 de firme, şi la creşterea numărului de şomeri, pierderea unor produse şi servicii şi micşorarea Produsului Intern Brut.

"O mărire a salariului minim în prezent, în condiţiile în care se menţine legislaţia actuală, nu este suportabilă de către economia naţională. Sindicatele care cer această majorare nu au nici cinci la sută membri din domeniul privat, ele reprezintă salariaţii din domeniul public, sănătate, educaţie, companiile de stat, unde nu sunt asemenea salarii", a subliniat Nicolescu.

Preşedintele CNIMPP a mai spus că sindicatele vorbesc de salarii din domeniul privat, iar patronatele au atras atenţia că dacă s-ar majora salariul minim obligatoriu prin mecanismul de creştere a tuturor celorlalte salarii ar însemna ca cel puţin 50.000 de firme să intre în faliment, iar România nu are nevoie să sporească falimentul de firme.

"Nu considerăm necesar să se majoreze niciun fel de salariu minim, pentru că firmele care îşi permit plătesc mai bine, firmele care au performanţă nu rămân pe salariul minim, pentru că au nevoie de oameni buni şi oamenii buni nu se ţin pe salariul minim. Cele care au salariu minim sunt cele care sunt la nivelul supravieţuirii, care nu pot da mai mult, iar aceste firme pe care noi le obligăm să dea mai mult nu au de unde şi vor da faliment, şi nu câştigăm nimic, vom îngroşa rândul şomerilor, vom mai pierde nişte categorii de produse şi servicii, va scădea PIB-ul, deci nu avem efecte pozitive", a explicat Nicolescu.

În opinia lui Nicolescu, în condiţii de criză nu se impune aşa ceva, despre majorarea salariului minim putându-se discuta după ce ţara va ieşi din criză, peste un an de zile.

"Orice majorare de salariu trebuie corelată cu creşterea productivităţii muncii, iar productivitatea muncii nu a crescut. Dacă vom creşte salariile peste nivelul
productivităţii muncii, ducem firmele în faliment, iar în sectorul de stat vom avea salarii şi preţuri nesustenabile pentru că au crescut mai mult decât productivitatea muncii", a adăugat Nicolescu.

Guvernul intenţionează să se prezinte în faţa delegaţiei FMI cu o nouă cotă unică de impozitare, cu un nivel mai scăzut al contribuţiei pentru salarii şi cu o uşoară majorare a veniturilor aflate la coada grilei.

Potrivit unor surse din conducerea PDL citate de "Gândul", premierul Emil Boc va negocia în această săptămână cu reprezentanţii Fondului Monetar Interanţional introducerea a trei măsuri, convenite deja la vârful partidului aflat la putere: creşterea salariului lunar minim pe economie de la 600 de lei la puţin peste 700 de lei, scăderea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% şi reducerea contribuţiilor pe salariu de la 44% la 41%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici