România ocupă poziţia a şasea în UE după creşterea exporturilor în primele două luni

Exporturile României au înregistrat în ianuarie-februarie a şasea creştere din Uniunea Europeană (UE), de 42%, după ce livrările la extern neajustate sezonier au urcat de la 4,9 miliarde de euro în primele două luni ale anului trecut, la 6,9 miliarde de euro.

256 afișări
Imaginea articolului România ocupă poziţia a şasea în UE după creşterea exporturilor în primele două luni

România ocupă poziţia a şasea în UE după creşterea exporturilor în primele două luni (Imagine: Shutterstock)

Bulgaria a avut cea mai mare creştere a exporturilor (59%), urmată de Lituania (51%), Malta (49%), Estonia şi Letonia (ambele 45%), România (42%) şi Grecia (39), potrivit datelor Eurostat.

Exporturile Germaniei au urcat cu 21%, cele ale Franţei cu 15%, iar ale Marii Britanii cu 26%.

În funcţie de majorarea neajustată sezonier a importurilor, România se situează pe poziţia a zecea în UE, cu o creştere de 25%, la egalitate cu Italia, Ungaria, Austria şi Finlanda. Cel mai mare avans s-a înregistrat în Estonia (55%), urmată de Lituania (53%), respectiv Malta, Letonia şi Bulgaria (fiecare cu 36%). Doar în Grecia importurile au scăzut, cu 11%.

Germania, cea mai mare economie europeană, a consemnat o creştere de 24%, Marea Britanie cu 22%, iar Franţa cu 23%.

După deficitul comercial din primele două luni, România ocupă poziţia a zecea, cu 600 milioane euro. În ianuarie-februarie anul trecut România a avut un deficit comercial de 1,1 miliarde de euro.

Nouă state au raportat surplus, iar 18 deficit comercial.

Marea Britanie a avut cel mai mare deficit (18,4 miliarde de euro), urmată de Franţa (15,9 miliarde de euro) şi Italia (10,2 miliarde de euro).

Cel mai mare surplus a fost raportat în Germania (21,9 miliarde de euro), Olanda (7,5 miliarde de euro) şi Irlanda (6 miliarde de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici