România ocupă primul loc în UE după creşterea producţiei din construcţii în luna iunie

România se plasează pe prima poziţie în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de ritmul de creştere a producţiei din construcţii, în luna iunie, de 16,5%, comparativ cu mai, avansul mediul la nivelul blocului comunitar fiind de 3,5%, potrivit datelor Eurostat.

16 afișări
Imaginea articolului România ocupă primul loc în UE după creşterea producţiei din construcţii în luna iunie

România ocupă primul loc în UE după creşterea producţiei din construcţii în luna iunie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În mai, România a înregistrat o scădere a producţiei din construcţii, în ritm lunar, de 1,3%. Scăderea medie, la nivelul UE, a fost de 0,1%.

Dintre cele 14 state prezente în raportul Eurostat, şase au consemnat scăderi ale indicatorului, celelalte ţări înregistrând evoluţii pozitive. După România, cele mai accentuate creşteri se observă la Spania (7,2%) şi Polonia (4,5%). Cele mai mari scăderi sunt consemnate de Ungaria (2,3%), Olanda (1,8%) şi Slovenia (1,6%).

În ritm anual, activitatea din construcţii a scăzut în iunie, în România, cu 5,3%, după un declin de 16,4% în luna mai. La nivel comunitar, indicatorul a crescut cu 5,4% în iunie, comparativ cu o scădere de 2,8% în mai.

Producţia din construcţii a crescut în iunie, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, în cinci state comunitare şi a scăzut în nouă. Cele mai mari avansuri au fost înregistrate de Spania (18,6%), Marea Britanie (13,6%) şi Polonia (10,2%). Cele mai accentuate evoluţii negative sunt observate la Ungaria (19,6%), Bulgaria (17,5%) şi Slovenia (16,9%).

În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii din Uniune, producţia din construcţii a crescut cu 2,7% în ritm lunar şi cu 3,1% în ritm anual.

Datele Eurostat referitoare la evoluţia în ritm lunar a activităţii din construcţii sunt ajustate sezonier, iar cele privind evoluţia anuală sunt ajustate în funcţie de numărul zilelor lucrătoare.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat la începutul lunii august că în luna iunie volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de mai, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 46,7%, respectiv cu 16,6%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului anterior, indicatorul a scăzut ca serie brută cu 5,2% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici