România, pe locul cinci în UE după creşterea anuală a cheltuielilor salariale

România se plasează pe locul cinci în Uniunea Europeană în funcţia de creşterea costurilor salariale pentru o oră de lucru, în ultimele trei luni ale anului trecut, de 5,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, la nivelul blocului comunitar remuneraţiile avansând cu 2,2%, potrivit Eurostat.

27 afișări
Imaginea articolului România, pe locul cinci în UE după creşterea anuală a cheltuielilor salariale

România, pe locul cinci în UE după creşterea anuală a cheltuielilor salariale (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În al treilea trimestru din 2009, creşterea anuală a cheltuielilor cu salariile suportate de angajatori a fost, în cazul României, de 9,5%, iar în UE de 2,8%.

Dintre cele 24 de state UE pentru care biroul de statistică al comunităţii europene a avut disponibile date, cele mai mari majorări ale costurilor salariale raportate la o oră de lucru sunt înregistrate de Bulgaria (11,3%), Austria (6,5%), Polonia (5,7%) şi Cehia (5,4%). Cele mai mari scăderi au Lituania (11,4%), Letonia (6,5%), Estonia (6,2%) şi Slovenia (2,5%). Indicatorul s-a redus în cazul a şapte ţări, crescând în celelalte.

Eurostat defineşte prin salarii şi cheltuieli salariale remuneraţiile directe, bonusurile şi alocaţiile plătite de angajator unui angajat în schimbul muncii prestate, plăţi pentru combustibil, maşina companiei sau alimente şi către schemele de economii ale angajaţilor.

România se plasează, de asemenea, pe locul cinci în UE în funcţie de avansul anual al cheltuielilor totale cu forţa de muncă suportate de angajatori pentru o oră de lucru în ultimul trimestru al anului trecut, de 5,2%.

Primele poziţii sunt ocupate de Bulgaria (11,3%), Austria (6,5%), Polonia (5,7%) şi Cehia (5,4%). Cele mai mari reduceri sunt consemnate de Lituania (10,8%), Estonia (5,8%), Letonia (5,6%) şi Slovenia (3,6%). La nivelul Uniunii, costurile cu forţa de muncă raportate la o oră de lucru au crescut, în medie, cu 2,4%.

În al treilea trimestru din 2009, cheltuielile totale cu forţa de muncă pentru o oră de lucru au avansat în ritm anual cu 9,6% în România şi cu 2,9% în UE.

Eurostat notează că date referitoare la România sunt provizorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici