România, pe primul loc în Uniunea Europeană la ponderea populaţiei care lucrează în agricultură

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la ponderea populaţiei care lucrează în agricultură (26%), în 2015, şi locul al doilea în ceea ce priveşte ponderea femeilor în acest domeniu (43%), în 2016, potrivit unui raport al Eurostat publicat miercuri.

661 afișări
Imaginea articolului România, pe primul loc în Uniunea Europeană la ponderea populaţiei care lucrează în agricultură

România, pe primul loc în Uniunea Europeană la ponderea populaţiei care lucrează în agricultură

În 2015, aproape 10 milioane de persoane lucrau în agricultură în Uniunea Europeană, reprezentând 4,4% din totalul angajaţilor. În România, 26% din populaţie lucra în agricultură, în timp ce în Bulgaria lucra 18%. La polul opus, cei mai puţini lucrători în domeniul agricol erau în Luxemburg, Marea Britanie, Belgia, Malta şi Suedia.

În 2016, aproape o treime (35%) din persoanele care lucrau în domeniul agricol erau femei. Austria are cea mai mare cotă de femei în agricultură (45%), fiind urmată de România (43%), Polonia, Grecia şi Slovenia (41%). În schimb, cele mai puţini femei în agricultură erau în Irlanda (12%) şi Danemarca (20%).

Aproape trei sferturi (72,8%) din forţa de muncă ocupată în agricultură din UE era concentrată în şapte ţări: România, Polonia, Italia, Franţa, Spania, Bulgaria şi Germania.

În rândul persoanelor care lucrează în agricultură în UE, proporţia absolvenţilor de studii universitare variază între 1,6% în România şi 25,5% în Marea Britanie.

În 20 de state membre UE, cel puţin jumătate din managerii de fermă au declarat că au doar experienţă practică. Cele mai mari procente, de peste 90%, fiind înregistrate în România, Grecia, Bulgaria şi Cipru. În Italia, doar 3,1% din fermieri aveau doar experienţă practică, în timp ce 90,8% au declarat că au de cel puţin o pregătire de bază în agricultură.

În ceea ce priveşte instruirea profesională în agricultură, peste jumătate din fermierii din Olanda şi Germania aveau o astfel de pregătire, în timp ce în România, Grecia, Cipru şi Bulgaria, mai puţin de 10% aveau o astfel de pregătire.

România are cei mai puţini muncitori din UE (1,5%) în agricultură care lucrează în regim full time, faţă de media de 16,4% în UE. În Cehia, Franţa, Luxemburg şi Belgia, peste 50% lucrează în regim full time, iar în Malta, Austria şi Cipru, mai puţin de 10% lucrează astfel.

Aproape 60% din persoanele care lucrau în agricultură în Uniunea Europeană (UE) aveau vârste cuprinse între 40 şi 64 de ani, în timp ce 32% aveau mai puţin de 40 de ani şi 9% aveau peste 64 de ani. Cele mai multe persoane cu vârste de peste 64 de ani din agricultură au fost în Portugalia (42%), Irlanda (22%) şi Marea Britanie (19%).

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici