România şi Germania ar putea colabora pentru dezvoltarea unui avion

Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale (INCAS) din Bucureşti şi instituţia similară din Germania vor să încheie un parteneriat în vederea dezvoltării unui avion pentru zboruri regionale, proiect în care vor să atragă şi alte state europene.

44 afișări
Imaginea articolului România şi Germania ar putea colabora pentru dezvoltarea unui avion

România şi Germania ar putea colabora pentru dezvoltarea unui avion (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu ştiu exact când vom semna acordul, momentan doar îl promovăm. Dacă vrem să facem ceva împreună şi cu alte ţări membre ale Uniunii Europene, cred că va trebui să îl semnăm până în vara anului viitor", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Joachim Szodruch, preşedintele pentru aeronautică al Deutsches Zentrum für Luft (Centrul Aerospaţial German).

Avionul, destinat zborurilor regionale, va fi proiectat cu o capacitate de circa 50 de pasageri şi va putea să zboare la altitudini de 12.000-13.000 de metri.

Statele care vor dori să facă parte din proiect pot contribui cu piesele necesare construcţiei aparatului, fabricate pe teritoriul acestora.

Din România pot participa cu piese, precum componente pentru fuselaj şi pentru trenuri de aterizare, IAR Braşov, Avioane Craiova, Aerostar Bacău şi Romaero.

"Nu vrem să facem concurenţă companiei Airbus sau altcuiva, ci vrem să umplem un gol, să oferim un produs care nu există pe piaţă. Airbus poate să ne fie chiar partener. De asemenea, nu există o decizie de includere sau excludere a unui stat", a spus, directorul general al INCAS, Cătălin Nae.

La începutul lunii iunie, o delegaţie română formată din reprezentanţi ai INCAS şi a companiilor din industrie a fost în Berlin pentru discuţiile preliminare în vederea încheierii parteneriatului pentru a atrage companiile aviatice într-un consorţiu internaţional care să producă avionul.

Discuţiile au vizat identificarea unui plan şi a unui calendar pentru implementarea proiectului.

Până la sfârşitul anului, proiectul va fi depus la Comisia Europeană pentru a atrage fonduri în vederea realizării unui demonstrator tehnologic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici