România şi Ungaria, singurele pieţe imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori

România şi Ungaria sunt singurele pieţe imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori, din cauza activelor supraevaluate, lipsa tranzacţiilor arătând necesitatea scăderii în continuare a preţurilor proprietăţilor, potrivit unui studiu realizat de compania DTZ la nivel mondial.

54 afișări
Imaginea articolului România şi Ungaria, singurele pieţe imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori

România şi Ungaria, singurele pieţe imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

DTZ a realizat un index al valorii activelor imobiliare la nivel mondial pe baza profiturilor anuale pe care investitorii estimează că le vor obţine într-un orizont de cinci ani, ajustate cu riscurile pe care aceste ţări le prezintă. În aceste condiţii, compania de consultanţă imobiliară a clasificat pieţele analizate în trei categorii, respectiv "fierbinte", "caldă" şi "rece", România fiind încadrată la ultima treptă.

În categoria "rece" au fost incluse pieţele unde profiturile previzionate sunt sub aşteptări, iar din cauza preţurilor supraevaluate aceste ţări ar trebui evitate de investitori. Dacă se estimează că piaţa este supraestimată cu peste cinci procente atunci este clasificată în această categorie.

"Având în vedere numărul redus de tranzacţii pe parcursul anului 2009 şi în prima jumătate din 2010, România este clasificată ca o "piaţă rece" în funcţie de indicele DTZ Fair Value Index. România şi Ungaria sunt singurele state din Europa de Est care oferă atractivitate limitată investitorilor. Această situaţie este rezultatul menţinerii unei diferenţe semnificative între aşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor", a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

În opinia sa, aşa cum s-a întâmplat în Europa, proprietăţile din sectorul de retail au suferit cel mai mult în timpul crizei financiare, pierzând cel mai mult din valoare şi devenind astfel "fierbinţi" pentru investitori.

"Acest lucru se reflectă şi în dominarea sectorului de retail pe piaţa tranzacţiilor din România. Pe de altă parte, lipsa tranzacţiilor pe piaţa birourilor indică faptul că este nevoie ca preţurile să scadă în continuare pentru ca acest sector să fie atractiv, având în vedere că riscul perceput în legătură cu piaţa românească rămâne acelaşi", a adăugat Sergentu.

De altfel, sectorul spaţiilor de birouri este cea mai mare provocare în Europa, fiind mai puţin atractiv decât cel de retail şi industrial. În aceste condiţii, din cele 21 de pieţe europene incluse în categoria "rece", 16 reprezintă segmentul office, printre acestea numărându-se cele din Bristol, Manchester, Leeds, Oslo, Copenhaga, Helsinki , Malmo, Bucureşti, dar şi Barcelona.

Luând în considerare toate sectoarele imobiliare, în Europa, cele mai puţin atractive pieţe pentru investitori sunt Marea Britanie şi ţările nordice, iar Germania oferă cele mai bune perspective în ceea ce priveşte profiturile viitoare.

În afară de Marea Britanie şi regiunea nordică, Europa Centrală şi de Est are numărul cel mai mare de pieţe "reci", dar contrabalansat cu un număr egal de ţări incluse în categoria "fierbinte". Astfel, randamentele relativ ridicate, face ca Praga să se numere printre pieţele atractive pentru investitorii imobiliari, în timp ce cumpărătorii de proprietăţi din Moscova prognozează o creştere a profiturilor în perioada următoare în urma majorării semnificative a chiriilor.

La întocmirea studiului au fost luate în considerare 180 de pieţe individuale, definite în funcţie de oraş şi de segmentul imobiliar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici