România va avea o creştere economică de 1,7% în acest an - Economist Intelligence Unit

România se confruntă cu măsuri dure de austeritate şi va înregistra în acest an o creştere economică de numai 1,7%, care se va accelera în 2012, estimează Economist Intelligence Unit (EIU).

565 afișări
Imaginea articolului România va avea o creştere economică de 1,7% în acest an - Economist Intelligence Unit

România va avea o creştere economică de 1,7% în acest an - Economist Intelligence Unit (Imagine: Shutterstock)

Institutul avertizează însă că rezistenţa la măsurile de austeritate ar putea crea instabilitate.

Produsul intern brut al României a fost în trimestrul al doilea, în termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu primul trimestru şi cu 0,3% peste nivelul înregistrat în perioada similară din 2010 (date ajustate sezonier). Pentru anul în curs Guvernul anticipează o creştere economică de 1,5%.

EIU a publicat miercuri noi estimări privind perspectivele economiei mondiale.

Pentru categoria noilor state membre ale Uniunii Europene, respectiv România, Bulgaria, Ciprus, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia (exclusiv Malta), EIU anticipează pentru acest an o creştere economică de 3,2%, prognoză îmbunătăţită de la nivelul de 2,8% estimat în ianuarie, urmată de un avans de 3,4% în 2012.

Inflaţia din regiune va fi de 4,2% în acest an şi de 3,1% în cel viitor.

În cazul Bulgariei, EIU anticipează o expansiune modestă în 2011-2012, în condiţiile în care cotarea levei în raport cu euro limitează flexibilitatea şi obligă guvernul la o politică bugetară strictă.

Ţările din UE aflate în tranziţie, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia, vor avea în ansamblu o creştere economică de 3,2% în acest an şi de 3,4% în 2012.

Inflaţia din această zonă este anticipată la 4,2% în acest an, urmând să încetinească la 3,2% în 2012.

Polonia va continua să înregistrezele unele dintre cele mai bune performanţe din UE în 2011-2012, cu un avans al PIB de aproape 4% în ambii ani.

Ungaria se va redresa lent, iar cheltuielile de consum vor susţine o creştere economică de 2,8% în acest an, care va încetini însă la 2,5% în 2012.

Din cauza escaladării crizei datoriilor suverane din zona euro, institutul a redus prognoza pentru această regiune, de la 2% la 1,7% în acest an şi doar 1% în 2012.

Institutul a explicat că măsurile de austeritate vor încetini creşterea economică din zona euro, mai ales în ţările periferice, respectiv Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania şi Italia, care trebuie să îşi reducă rapid deficitele bugetare.

Şi alte ţări, inclusiv Franţa, vor încerca să reducă defcitele bugetare mai rapid decât intenţionau iniţial.

La nivelul UE, EIU anticipează o creştere economică de 2% în acest an, care va încetini la 1,2% în 2012.

EIU a revizuit în scădere şi estimările referitoare la creşterea economiei americane, din cauza problemelor legate de datorii şi deficitul bugetar, anticipând un avans al PIB de numai 1,7% în 2011, comparativ cu creşterea de 2,4% prognozată anterior, şi de 2% în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici