România va contribui cu circa 11 milioane de tone de porumb la producţia UE din acest an, de 74 milioane de tone

Producţia de porumb din statele Uniunii Europene este estimată să crească la aproape 74 milioane de tone în acest an, peste cantitatea de 64,5 milioane de tone recoltată anul trecut, România contribuind cu aproape 11 milioane de tone la recolta totală.

343 afișări
Imaginea articolului România va contribui cu circa 11 milioane de tone de porumb la producţia UE din acest an, de 74 milioane de tone

România va contribui cu circa 11 mil. tone de porumb la producţia UE din acest an, de 74 mil. tone (Imagine: Shutterstock)

"Uniunea Europeană va înregistra anul acesta una dintre cele mai bune recolte la porumb, mulţumită vremii bune din timpul verii", a declarat Claus Keller, analist al firmei germane FO Licht.

Prognoza privind producţia de porumb din EU a fost revizuită în urcare, de la o recoltă totală de 70,4 milioane de tone estimată în septembrie.

Keller estimează că Franţa va fi şi anul acesta cel mai mare producător de porumb din UE, cu o producţie totală de circa 17,5 milioane de tone, faţă de 14,7 milioane de tone anul trecut.

România se situează pe locul al doilea, cu o recoltă de 10,8 milioane de tone, în urcare de la 10,6 milioane de tone în 2013.

România este pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, de 2,5 milioane de hectare, dar randamentul pe hectar foarte scăzut face ca ţara să fie în urma multor state cu o suprafaţă cultivată mult mai mică.

"Randamentul este încă scăzut în România, iar cel mai elocvent exemplu este porumbul. Avem un randament de 4-4,5 tone la hectar, în timp ce în Franţa randamentul mediu este de peste 8 tone la hectar, iar în Belgia e un randament de 11 tone la hectar", aafirma în luna sptembrie ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Clasamentul de anul acesta al celor mai mari producători de porumb din UE, va fi completat, potrivit estimărilor analistului german, de Ungaria (cu o recoltă de 8,9 milioane de tone), Italia (8,1 milioane de tone), Germania (5,3 milioane de tone) şi Polonia (3,7 milioane de tone).

Keller a apreciat că recolta mare de porumb din UE va reduce necesarul de import, pe fondul unei bune oferte de porumb pentru animale, dar şi pentru producerea de etanol şi pentru industria alimentară.

Cu toate acestea, există reserve privind calitatea porumbului de anul acesta, din cauza posibilelor contaminări cu micotoxine, avertizează traderii de cereale.

De exemplu, recolta din estul Franţei a fost afectată de micro-ciupercile care s-au înmulţit din cauza umidităţii excesive, existând o "diferenţă ca de la zi la noapte" între calitatea porumbului produs în estul ţării şi cel din sud-vest, a declarat un broker local.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici