România va împrumuta 175 de milioane euro de la BDCE pentru construcţia a 7.000 de locuinţe ANL

România va împrumuta 175 de milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construcţia a aproximativ 7.000 de locuinţe ANL, în perioada 2016-2020, costul total al investiţiei fiind de 250 de milioane de euro, diferenţa fiind suportată de bugetele locale şi bugetul de stat.

748 afișări
Imaginea articolului România va împrumuta 175 de milioane euro de la BDCE pentru construcţia a 7.000 de locuinţe ANL

România va împrumuta 175 de milioane euro de la BDCE pentru construcţia a 7.000 de locuinţe ANL (Imagine: Ovidiu Micsik/ Arhiva Mediafax Foto)

Memorandumul privind Acordul-cadru pentru împrumutul în valoare de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a fost aprobat, marţi, de Guvern.

"Suma este destinată implementării proiectului privind construcţia de locuinţe, destinate închirierii, pentru persoanele/familiile tinere. Perioada de implementare a Proiectului este de 5 ani, respectiv 2016-2020. Proiectul privind construcţia de locuinţe sociale pentru persoanele/familiile tinere are în vedere construirea a circa 6.990 de locuinţe destinate închirierii de către persoane/familii tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani la data depunerii cererii, care nu au posibilitatea achiziţionării/închirierii unei locuinţe de pe piaţa liberă", se arată într-un comunicat al Biroului de presă a Guvernului.

Costul total net estimat al proiectului, care se va realiza în perioada 2016-2020, este de 250 de milioane de euro şi va avea următoarele surse de finanţare: împrumutul BDCE în valoare de 175 de milioane de euro, precum şi contribuţia statului român în valoare de 75 de milioane de euro, din care 37,5 milioane de euro reprezentând sume alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi transferate Agenţiei Naţonale pentru Locuinţe (ANL) şi 37,5 milioane de euro reprezentând sume alocate în bugetele locale (terenuri şi viabilizări).

După finalizarea lucrărilor de construcţie a locuinţelor, acestea vor fi transferate în administrarea autorităţilor publice locale, care vor avea obligaţia repartizării locuinţelor în vederea închirierii acestora.

"Perioada de acordare a împrumutului este de până la 20 de ani, din care până la 5 ani perioadă de graţie, iar numărul maxim de tranşe va creşte de la 12 la 15, pentru o distribuţie mai uniformă a fondurilor, evitarea constrângerilor bugetare şi respectarea termenelor BDCE pentru efectuarea tragerilor succesive. Data limită de tragere a împrumutului este 31 martie 2021. Plata datoriei publice aferentă împrumutului se va realiza în condiţii de piaţă avantajoase", mai anunţă Executivul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici