România va participa la Fondul de ajutorare a ţărilor sărace administrat de FMI, cu peste 9 milioane de euro

România va participa la Fondul de ajutorare a ţărilor sărace administrat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) cu o contribuţie de 7,5 milioane Drepturi Speciale de Tragere, reprezentând aproximativ 9,4 milioane euro, în baza unui proiect de lege aprobat miercuri de Guvern.

105 afișări
Imaginea articolului România va participa la Fondul de ajutorare a ţărilor sărace administrat de FMI, cu peste 9 milioane de euro

România va participa la Fondul de ajutorare a ţărilor sărace administrat de FMI, cu peste 9 milioane de euro (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Drepturile Speciale de Tragere sunt unităţi monetare de cont emise de FMI.

"La solicitarea adresată României de către directorul general al Fondului Monetar Internaţional de a sprijini finalizarea cu succes a celei de-a doua runde de distribuire a profitului suplimentar, în valoare de 1,75 miliarde DST, BNR a iniţiat consultări cu autorităţile române în privinţa oportunităţii participării ţării noastre la această iniţiativă. Banca Naţională a subliniat că sprijinirea eforturilor FMI de ajutorare a statelor sărace ar da un semnal pozitiv important în plan extern cu privire la îmbunătăţirea perspectivelor macroeconomice ale României şi, nu în ultimul rând, ar reprezenta un gest de solidaritate, în condiţiile în care ţara noastră a beneficiat de-a lungul timpului de un suport financiar consistent din partea FMI", arată Guvernul.

Totodată, contribuţia României va fi contabilizată în contul asistenţei oficiale pentru dezvoltare a României, contribuind la angajamentul ţării ca volumul asistenţei pentru dezvoltare să atingă o ţintă de 0,33% din venitul naţional brut în acest an.

BNR a comunicat FMI reacţia favorabilă exprimată de autorităţile române în ceea ce priveşte propunerea de a contribui la finanţare, prin cedarea cotei ce îi revine în urma celei de a doua runde de distribuire a profitului suplimentar obţinut din vânzările de aur ale Fondului. Totodată, având în vedere necesitatea adoptării unei decizii finale pe cale legislativă, a solicitat transferul temporar al sumei respective într-un cont intermediar administrat de Fond, până la finalizarea procedurilor legislative interne.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici