România va propune prelungirea PNDR cu şase luni, pentru a atrage încă 400 milioane euro

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, va propune în şedinţa Consiliului de Miniştri care va avea loc, marţi, la Luxembourg, prelungirea cu şase luni a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, prin care România va mai putea atrage 400 de milioane de euro din fonduri europene.

238 afișări
Imaginea articolului România va propune prelungirea PNDR cu şase luni, pentru a atrage încă 400 milioane euro

România va propune prelungirea PNDR cu şase luni, pentru a atrage încă 400 milioane euro (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Mâine (n.r. - marţi) este Consiliul de Miniştri la Luxembourg şi avem pe ordinea de zi un punct, propus de România, de a se discuta în consiliu posibilitatea de a prelungi cu şase luni, pentru a atrage cât mai multe fonduri europene. De la 108% grad de contractare, am ajuns la sub 100%. Procente importante s-au reziliat, pentru că oamenii nu au avut capacitate de cofinanţare. Fie au fost probleme în societate, fie nu s-au mai acordat credite de la bănci. E o realitate. Cred că dacă vom extinde cu şase luni de zile am putea salva încă aproximativ 400 de milioane de euro", a spus Constantin.

El a participat, luni, la conferinţa "Dezvoltarea satului românesc continuă", în care s-a discutat despre Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

"Începem o nouă muncă, pe care probabil un alt coleg ministru de-al meu o va încheia peste câţiva ani. Cred că mi-am îndeplinit oarecum misiunea. Avem un Program Naţional de Dezvoltare Rurală, aprobat de Comisia Europeană, ghidurile sunt lansate în dezbatere, iar majoritatea măsurilor vor fi lansate de la 1 iulie. Fondurile europene reprezintă enorm pentru agricultură. Este cea mai importantă sursă de finanţare. Atragerea fondurilor a mers bine în ultimii trei ani, fiind atraşi peste opt miliarde de euro. Asta s-a văzut în comerţul naţional şi în special în cel internaţional. Noul program înseamnă 9,46 de miliarde de euro, o sumă similară cu cea din Programul de Dezvoltare Rurală 2007-2013. Contribuţia bugetară de stat este de 1,46 de miliarde de euro", a spus Constantin, care a precizat că România trebuie să aibă o producţie agricolă cât mai mare pentru a reduce importurile de materii prime.

Daniel Constantin a precizat că în acest an vor fi reabilitate 35.000 de hectare de livezi, valoarea investiţiei fiind de 75 de milioane de euro.

"Măsura 4.1.a dispune pentru acest an de un buget de 75 de milioane de euro pentru reabilitarea a 35.000 de hectare pomicole dintr-un total de 170.000. Tot proiectul pentru pomicole este de 350 de milioane de euro", a mai spus Constantin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici