Românii au cheltuit într-o lună 446 milioane de euro în străinătate. Spre comparaţie, străi­nii au cheltuit în ţară doar 214 milioane de euro

Românii au cheltuit pe deplasările în străinătate 446 milioane de euro în ianuarie anul acesta, sumă în creştere faţă de 190 milioane de euro în ianuarie anul anterior, când erau impuse restricţii de călătorie pe fondul pandemiei de Covid-19, arată cele mai recente date publicate de BNR.

293 afișări
Imaginea articolului Românii au cheltuit într-o lună 446 milioane de euro în străinătate. Spre comparaţie, străi­nii au cheltuit în ţară doar 214 milioane de euro

Românii au cheltuit într-o lună 446 milioane de euro în străinătate. Spre comparaţie, străi­nii au cheltuit în ţară doar 214 milioane de euro

Spre comparaţie, străi­nii au cheltuit în ţară doar 214 milioane de euro în ianuarie anul acesta, faţă de 100 de milioane de lei în aceiaşi lună anul anterior, arată aceeaşi sursă, citată de ZF.

În ianuarie s-au cazat 52.000 de străini în unităţile turistice, faţă de 19.000 de străini în luna similară a anului trecut, arată datele de la Statistică. Spre comparaţie, în 2019, anul de referinţă în turism, ajungeau în hotelurile şi pensiunile din ţară 139.000 de străini în ianuarie.

Apetitul românilor pentru călătorii este în creştere iar ridicarea restricţiilor va stimula şi mai mult călătoriile în străinătate. Ultimele date arată că traficul de pasageri pe aeroportul Henri Coandă (Otopeni), cel mai mare aeroport din ţară, a ajuns la aproape 6,8 milioane de pasageri anul trecut, faţă de 4,4 mi­lioane de pasageri anterior, potrivit oficialilor companiei. Pentru acest an este estimat un trafic în creştere, la care contribuie şi cursele charter lansate de agenţii spre destinaţii de vacanţă.

Anul trecut traficul aerian s-a prăbuşit pe fondul restricţiilor impuse în pandemia de Covid-19, industria aeriană fiind una din cele mai afectate de pandemie. Companiile aeriene au fost nevoite să anuleze bilete de avion şi să acorde vouchere pentru deplasări viitoare.

România continuă să aibă o balanţă pe deficit în turism, de 232 mil. euro în ianuarie, potrivit BNR. Nici înainte de pandemia de Covid-19 ţara noastră nu reuşea să atragă de la străini mai mulţi bani decât suma lăsată de români în străinătate, pentru că nu exista o strategie de poziţionare ca destinaţie pe harta turistică europeană, aşa cum are Praga, ce atrăgea înainte de pandemie 9 milioane de vizitatori anual. Mai mult, marile agenţii de turism din ţară îşi asigură veniturile din activitatea de outgoing, respectiv trimiterea românilor în deplasări în străinătate. Foarte puţini jucători s-au dezvoltat pe segmentul de aducere străini în ţară.

Mai mult, războiul din Ucraina îşi va pune amprenta asupra turismului de incoming, aducerea turiştilor străini în ţară va fi o provocare în condiţiile în care România este percepută ca destinaţia turistică de la graniţă cu războiul. Operatorii din turism afirmau că deşi premisele erau pozitive şi se aştepta o revenire a incomingului, războiul de la graniţă vine ca o nouă lovitură în turism.

Anul trecut în România s-au cazat 840.000 de turişti străini în unităţile de cazare, faţă de 453.000 de străini în 2020, arată datele de la Statistică. În anul de referinţă 2019, cel mai bun din turism, se cazau în unităţile turistice 2,6 milioane de străini, arată datele publice.

Străinii au cheltuit anul trecut 2,7 miliarde de euro în România, faţă de 1,2 miliarde de euro anul anterior, arată datele de la BNR. Balanţa din turism este oricum pe deficit, în condiţiile în care românii au cheltuit în străinătate 4,4 miliarde de euro, faţă de 2,7 miliarde de euro anul anterior, arată datele publice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici