Românii au împrumutat statul cu 2 miliarde de lei prin Fidelis la dobânzi şi de 4,5% pe an

  • Din 15 iulie 2020 şi până pe 7 august 2020 Ministerul Finanţelor a vândut titluri de stat Fidelis către populaţie prin intermediul mecanis­melor pieţei de capital
  • Pe parcursul celor trei săptămâni de desfăşurare a ofertei subscrierile s-au ridicat la 2 miliarde de lei.
1027 afișări
Imaginea articolului Românii au împrumutat statul cu 2 miliarde de lei prin Fidelis la dobânzi şi de 4,5% pe an

Românii au împrumutat statul cu 2 miliarde de lei prin Fidelis la dobânzi şi de 4,5% pe an

În ultimele trei zile ale ofertei, subscrierile s-au dublat.“Cele trei emisiuni de titluri de stat ( două în lei şi una în euro – n. red.) au fost cele mai bune lucruri care s-au întâmplat anul acesta din partea statului român pentru piaţa de capital” .

562 mil. lei pe 2 ani la 4% pe an dobândă. 662 milioane de lei pe 4 ani la 4,5% dobândă.815 mil. lei (168 milioane de euro) în tranşa în euro la 2% dobândă pe 5 ani.

Din 15 iulie 2020 şi până pe 7 august 2020 Ministerul Finanţelor a vândut titluri de stat Fidelis către populaţie prin intermediul mecanis­melor pieţei de capital, iar potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar pe parcursul celor trei săptămâni de desfăşurare a ofertei subscrierile s-au ridicat la 2 miliarde de lei.

Spre comparaţie, la precedenta astfel de operaţiune a Ministerului Finanţelor, din 2016, subscrierile au fost de 735 mil. lei.

„Cele trei emisiuni de titluri de stat ( două în lei şi una în euro – n. red.) au fost cele mai bune lucruri care s-au întâmplat anul acesta din partea statului român pentru piaţa de capital. Chiar mă bucur că avem aceste subscrieri, sunt peste estimările mele“, spune Răzvan Raţ, director general adjunct al BRK Financial Group, la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

Până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare din 5 august, împrumuturile acordate de români Ministerului Finanţelor depăşiseră 1 mld. lei, ceea ce înseamnă că pe finalul zilei de miercuri, joi şi vineri, subscrierile s-au dublat în valoare.

„Când a început perioada de subscriere eram oarecum cu inima strânsă, nu ştiam care vor fi subscrierile, dar acum pot să spun că răsuflu uşurat ca participant în piaţă. S-a demonstrat că statul poate să găsească resurse şi pe piaţa de capital românească“, spune Lucian Isac, director general al Estinvest.

Din această sumă subscrisă de 2 mld. lei, aproximativ 566 de milioane de lei sunt subscrierile aferente emisiunii de obligaţiuni în lei cu scadenţa pe doi ani, cea pentru care statul român plăteşte o dobândă de 4% pe an. Pentru titlurile de stat pe patru ani, şi care au o dobânda fixă de 4,5% pe an, subscrierile sunt de 657 mil. lei, potrivit datelor agregate de ZF.

Pe de altă parte, emisiunea de titluri de stat în euro, operaţiune de finanţare prin bursă în premieră pentru statul român, a adunat de la investitori subscrieri de 167 mil. euro (814 mil. lei). Aceasta are scadenţa pe cinci, ani iar dobânda fixă este de 2% pe an.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici