Românii şi obsesia datoriei externe

  • Datoria externă a României a crescut cu 5,6 mld. euro de la începutul lui 2020 şi a ajuns la 111,5 mld. Euro
  • În prima jumătate a anului, Finanţele au ieşit de două ori pe pieţele internaţionale: 3 mld. euro în februarie şi 3,3 mld. de euro în mai
  • Din totalul datoriei externe, datoria publică înseamnă puţin peste 40%: 45,2 mld. Euro
  • În prima jumătate a anului, Finanţele au ieşit de două ori pe pieţele internaţionale: 3 mld. euro în februarie şi 3,3 mld. de euro în mai
1051 afișări

România a adăugat 5 miliarde de euro la datoria externă în prima jumătate a anului. Cu toate acestea, datoria noastră este printre cele mai mici din UE şi nu numai. Datoria SUA, de exemplu, a depăşit pragul de 23.000 miliarde de dolari. Asta înseamnă 188.000 dolari pentru fiecare plătitor de taxe american sau 71.000 dolari pe cap de locuitor. La nivelul anului 2020, ponderea în PIB este 106,1%. Cu toate acestea, analiştii spun că, în ceea ce priveşte România, problema apare şi la rating-ul de ţară BBB -, pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală. Adică treapta cea mai de jos a categoriei recomandată pentru investiţii.

ADRIAN CODIRLASU

”Avem o datorie redusă, însă contează şi ratingul. Dacă ne uităm şi la preţurile în piaţă, costurile de finanţare sunt mai mari decât ţări care au datorie publică chiar mai mare decât România ”

ADRIAN CODÎRLAŞU, preşedinte CFA România

Atât timp cât ajunge la plată treptat şi în sume mici, este uşor de finanţat. Însă, problema e dacă avem plăţi multe în acelaşi timp”.

 ADRIAN BENTA, analist financiar:” Banii nu au fost cheltuiţi chiar atât de bine şi, într-adevăr, ne doare sufletul când vedem că aceşti bani sunt împrumutaţi doar pentru consumul unor categorii sociale. Aceste persoane care au suferit înainte de 1989 pentru că era regimul care a dorit să restituie rapid datoria externă, în scopul păstrării suveranităţii ţării, pot să fie mai critice faţă de creşterea aceasta a datoriei”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici