Rompetrol a avut profit, după 3 ani de pierderi

Grupul Rompetrol a raportat un profit net de 900.000 de dolari pentru primele trei luni din acest an, de la pierderi de 56,2 milioane de dolari în primul trimestru din 2010, fiind pentru prima dată când a trecut pe plus după aproximativ trei ani de rezultate negative.

86 afișări
Imaginea articolului Rompetrol a avut profit, după 3 ani de pierderi

Rompetrol a avut profit, după 3 ani de pierderi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Cifra de afaceri a grupului a crescut cu 29%, de la 1,58 miliarde de dolari la 2,03 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat al Rompetrol Rafinare (RRC) transmis, marţi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Grupul a înregistrat un profit operaţional de 47,5 milioane dolari, în timp ce în primul trimestru din 2010 a avut pierderi de 7,5 milioane de dolari.

Directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev, a declarat, în comunicat, că rezultatele pozitive ale grupului se datorează măsurilor de restructurare şi reducere a costurilor.

După o scădere cu 30 milioane de dolari a costurilor generale şi administrative în 2010, grupul estimează că în acest an va înregistra o reducere cu 90 milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare, cea mai mare divizie a grupului, a raportat pierderi de 11,3 milioane dolari, de cinci ori mai reduse faţă de rezultatul negativ de 57,3 milioane de dolari înregistrat în perioada corespunzătoare din 2010.

Profitul operaţional al rafinăriei a fost de 46,1 milioane de dolari, de la pierderi de 19,6 milioane de dolari în primul trimestru din anul precedent.

De asemenea, afacerile consolidate ale Rompetrol Rafinare au crescut cu 27%, de la 841,9 milioane de dolari la 1,07 miliarde de dolari.

Potrivit lui Grigoriev, rezultatele Rompetrol Rafinare din primul trimestru sunt justificate în principal de investiţiile de peste un miliard de doloari realizate în intervalul 2007-2010 şi de sprijinul financiar de 1,1 miliarde de dolari acordat de grupul Rompetrol.

Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare sunt preliminare, includ rezultatele Rompetrol Rafinare şi pe cele ale subsidiarelor, şi pot suferi modificări până la 12 mai, termenul oficial de publicare.

Grupul Rompetrol este controlat de compania de petrol şi gaze KazMunaiGaz, deţinută de statul kazah.

Acţiunile Rompetrol Rafinare se tranzacţionează marţi la BVB la preţul de 0,0563 lei pe unitate, în scădere cu 1,05% faţă de referinţă. Compania are o capitalizare de 1,38 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici