Romtelecom a lansat serviciile de televiziune prin internet (IPTV) în zece oraşe

Romtelecom a lansat în zece oraşe serviciul de televiziune prin internet (IPTV) Dolce Interactiv, disponibil clienţilor care dispun de o linie de telefonie fixă şi o conexiune la internet în bandă largă cu o viteză de transfer de minim 8 Mbps (megabiţi pe secundă).

1107 afișări
Imaginea articolului Romtelecom a lansat serviciile de televiziune prin internet (IPTV) în zece oraşe

Directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis (Imagine din arhivă; Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

IPTV permite clienţilor să controleze şi administreze mai bine conţinutul TV, prin selectarea şi înregistrarea programelor de care sunt interesaţi. Serviciul de televiziune este livrat pe internet, prin reţeaua unui operator, pe bază de abonament.

"Până acum, televiziunea era un serviciu prin care primeai ceea ce difuza operatorul, furnizorul de programe TV. Astăzi, IPTV oferă posibilitatea să interacţionezi mai mult cu serviciul pe care îl doreşti şi să îl personalizezi aşa cum îţi place", a declarat directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis.

Dolce Interactiv a fost lansat luni în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Piatra Neamţ, Sibiu, Brăila, Ploieşti, Constanţa şi Bacău.

Acoperirea, precum şi funcţionalităţile oferite utilizatorilor vor fi treptat extinse în viitor, se mai arată în comunicat.

Conţinutul TV la cerere va fi disponibil prin intermediul unei biblioteci, iar utilizatorul IPTV poate înregistra mai multe programe în acelaşi timp pentru a le viziona ulterior.

Clienţii Dolce Interactiv au la dispoziţie un portal web prin care vor putea administra propria experienţă TV.

Clienţii care se abonează la Dolce Interactiv vor beneficia de oferta promoţională cu discount de 100% la abonament până la sfârşitul lunii martie a anului viitor şi gratuitate pentru primul receptor fără hard disk.

Preţurile pentru receptoarele suplimentare încep de la 99 euro, fără TVA. Pentru a accesa toate funcţionalităţile serviciului este nevoie de un receptor cu hard disk, disponibil la preţuri reduse cu 50%, respectiv 99,5 euro, fără TVA, pentru clienţii Clicknet, notează Romtelecom în comunicat.

În prezent serviciul este disponibil pentru toţi clienţii din cele zece oraşe, calificaţi din punct de vedere al vitezei. Din punct de vedere tehnic, Dolce Interactiv necesită o linie telefonică fixă şi o conexiune de bandă largă la internet, cu o capacitate de transfer de minim 8 Mbps.

Ioannidis a afirmat, în luna august, că tariful serviciului IPTV va fi superior celui practicat pentru cel de televiziune prin satelit, fără a oferi alte amănunte despre oferta comercială. De asemenea, şeful Romtelecom a spus atunci că operatorul va fi prezent pe piaţa serviciilor de televiziune de înaltă definiţie (HD) în următoarele 12 luni, oferta comercială urmând să includă 8-10 canale TV.

Pe fondul declinului veniturilor din telefonia fixă, Romtelecom a început în 2003 un program de restructurare a activităţii, care a vizat, alături de reducerea numărului de salariaţi, investiţii în infrastructură şi extinderea portofoliului de servicii furnizate clienţilor.

Astfel, Romtelecom a început să furnizeze servicii de Internet în bandă largă prin tehnologia ADSL în 2005, iar la finele anului 2006 a intrat pe segmentul televiziunii digitale prin satelit (DTH - Direct To Home), după lansarea serviciului Dolce.

Compania avea, la finele lunii septembrie, 750.000 de clienţi ai serviciilor de internet în bandă largă şi 831.000 de utilizatori pe segmentul televiziunii DTH.

Televiziunea IP permite vizualizarea unui număr mai mare de canale TV decât cele recepţionate prin cablu TV (CATV) sau antene satelit (DTH), o calitate a imaginii şi a sunetului superioare şi accesarea unor funcţii precum vizualizarea în reluare a programelor TV din ultimele 24 de ore, ghid electronic al programelor, posibilitatea de a accesa jocuri online sau de a comanda vizualizarea unor anumite filme sau emisiuni TV contra unei taxe (Video on Demand).

Calitatea audio-video a serviciilor IPTV este dependentă de viteza de transfer a datelor, un program cu sunet de înaltă definiţie şi sunet Dolby Digital neputând fi accesat, spre exemplu, printr-o conexiune prin telefonul fix, ci printr-o conexiune prin fibră optica sau alte tehnologii broadband.

Pentru a vizualiza pe televizor programele disponibile prin IPTV utilizatorii au nevoie şi de un decodor, la fel ca în cazul antenelor prin satelit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici