Roşia Montană Gold Corporation poate vinde în avans producţia. Minvest nu încasează dividende dacă are datorii către Gabriel Resources

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) poate vinde în avans aurul şi argintul pe care le va extrage, pentru finanţarea operaţiunilor companiei, iar statul nu va încasa dividende atât timp cât Minvest Deva, acţionar minoritar, va avea datorii faţă de Gabriel Resources rezultate din majorări de capital

765 afișări
Imaginea articolului Roşia Montană Gold Corporation poate vinde în avans producţia. Minvest nu încasează dividende dacă are datorii către Gabriel Resources

Roşia Montană Gold Corporation poate vinde în avans producţia. Minvest nu încasează dividende dacă are datorii către Gabriel Resources (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Societatea va comercializa atât produse semifinte (concentrate), cât şi finite (dorebare) ori sub formă de lingouri pe piaţa internă şi la export, conform reglementărilor şi prevederilor legale aplicabile. Societatea va putea să vândă anticipat produsele menţionate, în vederea finanţării operaţiunilor sale", se arată în actul constitutiv al RMGC din 2011, care înlocuieşte statutul companiei din anul 2000.

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Minvest Deva, a publicat pe pagina de Internet a instituţiei o serie de acte constitutive ale RMGC şi modificările aduse în perioada 1997-2011. Ministerul nu a publicat însă şi contractul de concesiune, care este clasificat la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM).

Publicarea acestor documente vine după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut o serie de declaraţii referitoare la Roşia Montană, şeful statului declarând de mai multe ori în ultima perioadă că este în favoarea derulării proiectului.

Şeful statului a afirmat, la 31 august, că se va ocupa "şi de desecretizarea" contractului cu Gabriel Resources, după ce declarase că acordul pentru exploatarea aurului a fost semnat în 1997, însă clasa politică, din laşitate, "s-a făcut că dezbate" proiectul, fără a întreprinde acţiuni concrete.

De asemenea, Băsescu afirma că acordul pentru exploatarea aurului "trebuie făcut", dar "cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor".

În noul act constitutiv, din 2011, se precizează că Minvest Deva va renunţa la dividendele care i se cuvin din profitul RMGC în favoarea companiei canadiene Gabriel Resources, acţionarul majoritar, până la stingerea împrumuturilor acordate pentru majorarea capitalului social.

"În momentul în care Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) decide distribuirea de dividende, conform legii şi prevederilor Actului Constitutiv, Minvest recunoaşte şi acceptă ca din dividendele cuvenite acestuia să se plătească direct de către societate către acţionarul majoritar Gabriel sumele datorate de către acesta acţionarului majoritar, urmare a împrumuturilor acordate pentru majorarea capitalului social al societăţii. AGA va lua act de existenţa şi cuantumul cert al datoriilor", se spune în noul statut al companiei.

Această prevedere apare pentru prima dată în actul constitutiv al RMGC.

În statut se precizează că, după ce RMGC va începe de producţia la Roşia Montană, compania va distribui dividende acţionarilor "numai după şi/sau deducerea, de către societate, a cheltuielilor şi/sau obligaţiilor societăţii" de rambursare a creditelor contractate de la instituţii finanţatoare, de rambursare a împrumuturilor acordate de către Gabriel Resources sau de către afiliaţi ai acestei companii, precum şi de rambursare a creditelor contractate de alţi acţionari ai RMGC.

Gabriel Resources controlează 80,68% din capitalul RMGC, participaţie la care a ajuns în urma unor majorări succesive de capital. Minvest Deva deţine 19,31% din titlurile RMGC.

RMGC avea în anul 2000 un capital social de 689.342 de lei noi, controlat în proporţie de 80% de Gabriel Resources. Minvest avea şi atunci o participaţie de 19,31%.

La începutul anului 2010, RMGC a finalizat o majorare de capital de 597,6 milioane de lei, până la 612,6 milioane de lei, operaţiune în urma căreia Gabriel Resources a preluat acţiunile deţinute în companie de doi acţionari minoritari, respectiv Comat Trading şi Cartel Bau, fiecare deţinând 0,23% din capital.

Astfel, particpaţia Gabriel Resources a crescut cu 0,46%, la 80,46%. Ulterior, Gabriel a preluat şi participaţia firmei Foricon şi şi-a crescut participaţia la 80,68%.

În 2009, Gabriel Resources a acordat Minvest un împrumut de 26,55 milioane de euro pentru participarea la majorarea capitalului la 612 milioane lei.

"În niciun caz cota de capital social deţinută în prezent de către Minvest nu va putea fi redusă ca efect al unei majorări ulterioare de capital la care acesta nu subscrie", se spune în document.

Zăcământul de la Roşia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Guvernul intenţionează să majoreze redevenţele pentru aur, platină şi argint de la 4% la 6% din valoarea producţiei.

În iunie 1999, Minvest Deva a primit de la ANRM licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere din perimetrul minier de la Roşia Montană. Licenţa a fost aprobată prin hotărâre de guvern, act normativ semnat de premierul Radu Vasile şi contrasemnat de preşedintele ANRM, Mihai Ianăş, de Radu Berceanu din poziţia de ministru al Industriei şi Comerţului şi de Decebal Traian Remeş, ca ministru de Finanţe.

Minvest şi-a transferat licenţa de exploatare către RMGC în octombrie 2000 în virtutea parteneriatului cu Gabriel Resources.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici