Roubini: Economia mondială ar putea fi ameninţată de "o furtună perfectă", din 2013

Economia mondială ar putea fi ameninţată din 2013 de "o furtună perfectă", care s-ar putea forma prin combinarea problemelor fiscale din SUA, încetinirea ritmului de dezvoltare din China, restructurarea datoriilor suverane în Europa şi stagnarea din Japonia, a avertizat Nouriel Roubini.

6638 afișări
Imaginea articolului Roubini: Economia mondială ar putea fi ameninţată de "o furtună perfectă", din 2013

Roubini: Economia mondială ar putea fi ameninţată de "o furtună perfectă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În opinia sa, există una din trei şanse ca aceşti factori să se combine şi să afecteze creşterea economică, din 2013, a afirmat Roubini într-un interviu acordat la Singapore, transmite Bloomberg.

Alte posibile urmări pot fi o creştere economică "anemică dar în regulă", sau un scenariu optimist, în care expansiunea să se îmbunătăţească.

"Există deja elemente de fragilitate. Toată lumea avertizează că datoriile publice şi private sunt prea mari. Problemele s-ar putea acutiza cel târziu în 2013", a spus Roubini, profesor la Universitatea din New York.

Economia mondială este pusă în pericol de şomajul mare din SUA, creşterea preţurilor petrolului şi alimentelor, majorarea dobânzilor în Asia şi problemele comerciale apărute după cutremurul din Japonia.

De la începutul lunii mai, valoarea acţiunilor la nivel mondial a scăzut cu peste 3.300 miliarde de dolari, iar Roubini crede că pieţele financiare ar putea, de la jumătatea anului viitor, să se îngrijoreze în privinţa unei convergenţe a riscurilor, în 2013.

Roubini a prezis în 2006 o prăbuşire "catastrofală" a pieţelor financiare, pe care băncile centrale au fost incapabile să o prevină.

Falimentul băncii americane Lehman Brothers, în 2008, a dus la declanşarea celei mai grave crize financiare, după cea din anii '30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici