Roubini: Statele cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscală

Statele care se confruntă cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscală, dar şi de reforme structurale, orientate către piaţă, pentru că asta ar putea face diferenţa şi ar putea absorbi volatilităţile pe termen scurt, a spus Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University, supranumit "Doctor Doom" pentru previziunile economice predominant pesimiste pe care le înaintează.

24 afișări
Imaginea articolului Roubini: Statele cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscală

Roubini: Statele cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a arătat că metodele prin care deficitul bugetar poate fi redus, respectiv de scădere a cheltuielior sau o creştere a veniturilor, este o decizie a guvernului din fiecare ţară.

Roubini a atras însă atenţia că procesul de reducere a deficitului trebui să fie progresiv şi sustenabil.

"Nevoia unei austerităţi fiscale nu poate fi schimbată", a spus Roubini, prezent la Forumul Financiar 2010 organizat la Bucureşti de Forum Invest.

El a explicat că, în cazul ţărilor de la "periferia" zonei euro, doar banii care sunt alocaţi în cadrul unor aranjamente cu UE sau instituţii financiare nu sunt suficienţi pentru ca statul respectiv să iasă din criză, fiind nevoie de reforme semnificative.

"Banii pe care îi oferă FMI şi Uniunea Europeană au venit cu o cantitate mare de condiţionalităţi, au venit cu ajustări dureroase", a explicat Roubini.

Economistul a menţionat că statele de la "periferia" zonei euro s-au confruntat în trecut cu creşteri de salarii peste ratele de productivitate, o apreciere reală a monedelor şi un avans al deficitelor de cont curent, iar în prezent au nevoie, pe lângă o reducere a deficitelor bugetare, şi de o creştere a competitivităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici