Roubini: SUA este în pericol de o nouă recesiune, perspectivele economice ale Japoniei sunt anemice

Economistul Nouriel Roubini, profesor la New York University, avertizează că există o probabilitate ridicată ca Statele Unite să intre într-o nouă recesiune, în timp ce perspectivele Japoniei sunt "anemice", situaţia din cele două economii fiind un risc pentru revenirea globală, transmite Bloomberg.

18 afișări
Imaginea articolului Roubini: SUA este în pericol de o nouă recesiune, perspectivele economice ale Japoniei sunt anemice

Roubini: SUA este în pericol de o nouă recesiune, perspectivele economice ale Japoniei sunt anemice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

China, economia importantă cu cea mai puternică creştere, s-ar putea confrunta cu obstacole mai mari dacă revenirea va frâna în Statele Unite şi în Europa, a declarat luni Roubini, la o conferinţă la Kuala Lumpur.

Indicatorii privind PIB-ul Statelor Unite pe trimestrul al doilea ar putea fi revizuite în jos după cifrele "groaznice" din iunie de pe pe piaţa rezidenţială, a adăugat economistul poreclit "Dr. Doom" pentru prognozele sale pesimiste.

Măsurile de austeritate menite să reducă datoriile ţărilor dezvoltate lovesc puternic în încrederea consumatorilor şi a firmelor, iar gospodăriile din multe state cu economii importante se abţin de la cheltuieli, avertizează Roubini.

Economiile emergente ar putea fi nevoite să se obişnuiască să se bazeze pe cererea internă pentru creştere, într-o perioadă grea pentru statele dezvoltate, a continuat el.

"Ştim că a doua jumătate a anului va fi mai rea decât prima, deoarece pachetele de stimulare se transformă treptat în austeritate. Principalul scenariu este o revenire anemică, dar nu resping o nouă recesiue în Statele Unite", a arătat economistul.

Şomajul apropiat de 10% din SUA afectează puternic încrederea consumatorilor şi limitează consumul, cel mai important motor al economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici