Video Rus: Decidem în toamnă dacă semnăm contractul Comarnic-Braşov sau reluăm licitaţia - VIDEO

Ministrul Transporturilor Ioan Rus susţine că autorităţile vor stabili în toamnă dacă sunt întrunite condiţiile de semnare a contractului pentru construcţia în concesiune a autostrăzii Comarnic - Braşov, în caz contrar procedura urmând să fie reluată.

698 afișări

"Dacă autostrada aceasta costă 100 de lei şi trebuie să plătim în patru ani, la deficit (bugetar - n.r.) îţi intră 25 de lei pe an, pentru că în patru ani se execută autostrada. Dacă Uniunea Europeană, Comisia, ne va lăsa să intre la deficit în cei 25 de ani în care avem de plătit la câştigătorul licitaţiei, 100 împărţit la 25 e 4, avem doar 4 lei în fiecare an la deficitul curent. Asta se analizează acum: risc de trafic, risc de construcţie şi risc de disponibilitate. Funcţie de aceste lucruri, şi pe noi ne vor obliga la 100 de lei deficit anual sau la 4 lei deficit anual. E o mare diferenţă. Noi ducem această discuţie, firma câştigătoare duce discuţia privitor la o construcţie financiară", a declarat ministrul Transporturilor într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

Rus a spus că în această toamnă va fi luată o decizie privind acest proiect, afirmând: "Ori ne ducem înainte, ori ne ducem înapoi".

Ministrul Transporturilor a mai arătat că traseul Comarnic - Braşov se califică în orice moment pentru construcţia unei autostrăzi.

CNADNR a anunţat la începutul lunii iulie, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX, că sunt în desfăşurare "activităţile prealabile" semnării contractelor de finanţare şi al celui de concesiune pentru această autostradă, precizând că obţinerea finanţării pentru un proiect de acest tip presupune "un proces laborios", cu multe etape.

Cel mai recent termen anunţat de autorităţi pentru semnarea acestui contract a fost luna iunie.

Premierul Victor Ponta şi fostul ministru al Transporturilor Dan Şova s-au întâlnit la jumătatea lunii ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii asocierii Vinci - Strabag - Aktor, care a câştigat licitaţia pentru construcţia acestui tronson, prilej cu care cele două părţi au semnat un memorandum de înţelegere.

Ponta afirma atunci că autostrada Comarnic-Braşov, în lungime de 53 kilometri, va fi finalizată în 2017, la un cost estimat de 1,8 miliarde euro, lucrările de construcţie urmând să înceapă la finalul lunii aprilie.

La sfârşitul lunii martie, Şova spunea că acordul pentru construcţia autostrăzii va fi semnat în iunie, nu în aprilie, aşa cum se anunţase iniţial, amânarea termenului fiind un lucru "eminamente pozitiv" întrucât statul a reuşit să obţină angajamentul ferm din partea BEI, BERD şi Banca Mondială pentru susţinerea proiectului.

La 24 iunie, dată la care şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Transporturilor, Şova a afirmat că acordul va fi semnat "în perioada următoare", motivul întârzierii fiind legat de discuţiile dintre constructori şi finanţatorii instituţionali.

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus la 25 iunie lui Ioan Rus, după depunerea jurământului, să fie atent la premisele contractării acestei autostrăzi, precizând că, din informaţiile sale, s-au produs deja acte de corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici