Ryanair: Piaţa aeriană low-cost trece printr-o perioadă de transformări majore

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, estimează că cei mai mulţi dintre rivalii săi de pe continent se vor restructura sau fuziona în perioada următoare, operatorul irlandez condus de Michael O’Leary fiind pregătit să profite de noul aflux de pasageri, relatează Bloomberg.

557 afișări
Imaginea articolului Ryanair: Piaţa aeriană low-cost trece printr-o perioadă de transformări majore

Ryanair: Piaţa aeriană low-cost trece printr-o perioadă de transformări majore (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O’Leary, care a fost confirmat săptămâna trecută în poziţia de CEO pentru încă cinci ani, ţinteşte o creştere a numărului de pasageri transportaţi la 120 milioane de persoane pe an, de la 81 milioane de persoane anul trecut.

Atenţia Ryanair se va îndrepta spre pieţele din Italia, Grecia şi Germania, a declarat O’Leary într-un interviu pentru Bloomberg.

Scandinavian Airlines, Alitalia SpA şi Air Berlin se numără printre companiile estimate să îşi reducă operaţiunile sau să fuzioneze în perioada următoare, în timp ce Olympic Airlines, TAP-Transportes Aereos Portugueses, Iberia şi Aer Lingus Group vor trece printr-o perioadă de consolidare, marcată de tăieri de costuri.

"Vor fi o serie de schimbări importante pe segmentul de curse scurte în Europa, schimbări evidenţiate de discuţiile pe care le purtăm cu multe aeroporturi de pe continent. Reprezentanţii acestora sunt din ce în ce mai doritori să încurajeze Ryanair să preia din traficul pe care se tem că îl vor pierde", a declarat O’Leary.

O’Leary a dat ca exemplu operatorul francez Air France-KLM, care a anunţat recent că îşi va reduce investiţiile pe segmentul low-cost ca urmare a pierderilor de 330 milioane de euro generate de o grevă a piloţilor. Compania italiană Alitalia îşi va revizui şi ea planurile legate de zborurile scurte, potrivit şefului Ryanair.

Câteva dintre companiile catalogate drept "vulnerabile" de O’Leary au demarat deja programe de tăieri de costuri. Operatorul german Air Berlin a anunţat că îşi va reduce flota la 130 de avioane până în a doua jumătate din 2015, de la 170 de avioane la finele anului 2011. Oficialii companiei au refuzat să comenteze pe marginea declaraţiilor lui O’Leary.

Pe de altă parte, reprezentanţii companiei irlandeze Aer Lingus, la care Ryanair este acţionar minoritar, au spus că estimările lui O’Leary sunt doar “generalizări“, adăugând că Aer Lingus îşi bazează operaţiunile pe un model de afaceri de succes, înregistrând profit pentru al cincilea an consecutiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici