S&P a coborât ratingul Ungariei la "BB+", în categoria "junk", cu perspectivă negativă

Standard & Poor's (S&P) a coborât ratingul de credit pe termen lung al Ungariei cu o treaptă, de la "BBB-" la "BB+", în categoria "junk", cu perspectivă negativă, din cauza "politicilor impredictibile", agenţia făcând referire în special la independenţa băncii centrale.

230 afișări
Imaginea articolului S&P a coborât ratingul Ungariei la "BB+", în categoria "junk", cu perspectivă negativă

S&P a coborât ratingul Ungariei la "BB+", în categoria "junk", cu perspectivă negativă (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Ratingul Ungariei a fost retrogradat astfel la "junk" de o a doua agenţie de evaluare financiară, după decizia Moody's din luna noiembrie de a coborî calificativul statului la "Ba1".

S&P notează că posibilitatea unei noi retrogradări anul viitor este "una din trei".

"Perspectiva negativă reflectă opinia noastră că există o posibilitate de cel puţin unu la trei să aibă loc o nouă retrogradare în următorul an, dacă vom constata deteriorarea performanţelor fiscale sau externe ale Ungariei", se arată într-un comunicat transmis miercuri seara de S&P.

Guvernul ungar, care a venit la putere în aprilie 2010 cu o majoritate de două treimi, a stabilizat bugetul prin mai multe măsuri care au şocat investitorii şi au atras criticile Uniunii Europene, inclusiv taxe speciale şi naţionalizarea activelor sistemului privat de pensii.

În plus, Budapesta a întrerupt în 2010 acordul de finanţare externă de 20 miliarde euro încheiat la finele anului 2008 cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), şi a stabilit un plafon pentru cursul de schimb valutar la rambursarea creditelor în monedă străină, măsură criticată dur de bănci.

Executivul a surprins în luna noiembrie anunţând că vrea să reia discuţiile cu FMI şi CE pentru un nou program de finanţare externă.

Statul ungar trebuie să refinanţeze anul viitor datorii de aproape 5 miliarde euro şi riscă o nouă criză financiară dacă negocierile cu instituţiile internaţionale ar eşua.

Reprezentanţii FMI şi CE au susşendat însă săptămâna trecută discuţiile neoficiale cu guvernul ungar, din cauza unui proiect de lege privind banca centrală pregătit de autorităţile de la Budapesta care ar afecta independenţa instituţiei.

Ungaria a arătat miercuri că nu va ceda presiunilor şi nu va retrage legislaţia din parlament, unde aşteaptă aprobarea.

"Retrogradarea reflectă opinia noastră că predictibilitatea şi credibilitatea politicilor Ungariei continuă să se deterioreze. Considerăm că această deteriorare este cauzată, parţial, de acţiunile oficiale care, după părerea noastră, ridică semne de întrebare privind independenţa instituţiilor de supraveghere şi complică activitatea investitorilor. Considerăm că situaţia va avea un impact negativ asupra investiţiilor şi planificării fiscale, ceea ce va afecta perspectivele de creştere economică pe termen mediu ale ţării", se spune în comunicatul S&P.

Agenţia notează că noua legislaţie privind banca centrală, pe care guvernul vrea să o treacă prin parlament până la sfârşitul anului, va compromite "şi mai mult" independenţa băncii centrale.

Guvernul ungar şi-a impus recent majoritatea în influentul Consiliu Monetar, numind patru dintre cei şapte membri ai forului. Guvernatorul băncii centrale şi cei doi viceguvernatori au rămas astfel în minoritate.

S&P a arătat, în comunicat, că Ungaria ar avea de câştigat dintr-un nou acord de finanţare cu FMI şi CE.

Forintul s-a depreciat la 306,6 forinţi pe euro, de la circa 304 forinţi pe euro înainte de retrogradare, iar analiştii anticipează scăderi joi pe pieţele financiare ungare.

Guvernul ungar consideră S&P nu a luat în calcul măsurile de stabilizare a finanţelor publice, a declarat secretarul de stat din ministerul Economiei Gyula Pleschinger.

"Nu suntem de acord cu substanţa şi momentul deciziei. Suntem uimiţi", a declarat oficialul, notând că agenţia a semnalat anterior că va amâna o decizie privind ratingul Ungariei până după încheierea discuţiilor oficiale cu FMI şi CE, care ar trebui să înceapă, potrivit guvernului de la Budapesta, în luna ianuarie.

El a arătat că retrogradarea nu vizează exclusiv Ungaria, ci "S&P retrogradează ţări europene în serie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici