S&P: Era de datoria agenţiei să reducă ratingul SUA

Şeful diviziei de ratinguri de ţară a Standard&Poor’s (S&P), David Beers, a declarat că "era de datoria" agenţiei să reducă ratingul de top triplu-A al SUA, la AA+, o decizie controversată pentru care S&P a fost criticată atât de administraţia de la Washington, cât şi de unii analişti financiari.

158 afișări
Imaginea articolului S&P: Era de datoria agenţiei să reducă ratingul SUA

S&P: Era de datoria agenţiei să reducă ratingul SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne luăm foarte în serios responsabilităţile şi dacă la sfârşitul analizei noastre comitetul trage concluzia că un rating nu este acolo unde considerăm ca ar trebui să fie este de datoria noastră să luăm această decizie", a afirmat Beers într-un interviu pentru Reuters.

S&P a redus ratingul SUA, de la AAA la AA+, manifestând temeri privind deficitul bugetar şi datoria de stat. Decizia ar putea creşte costurile de împrumut pentru guvernul american, companii şi consumatori.

Administraţia Obama a criticat dur S&P pentru că şi-a bazat decizia şi analiza în prea mare măsura pe îndelungata dezbatere privind plafonul datoriei de stat. Politicienii au ajuns marţi la un acord pentru reducerea deficitului bugetar şi ridicarea plafonului datoriei de stat, evitând la limită intrarea SUA în default (incapacitate de plată).

Agenţia a fost acuzată de asemenea de reprezentanţi guvernamentali că a facut o eroare de 2.000 de miliarde de dolari în calculele privind situaţia financiară a SUA şi că a eliminat ulterior această cifră din estimări, reducând în acelaşi timp ratingul de credit al Statelor Unite.

Beers a admis că decizia S&P a fost influenţată în mare măsura de schimbarea "dinamicii politice" de la Washington, care a "împiedicat membrii Congresului să ajungă la un plan mai comprehensiv de reducere a deficitului bugetar".

Într-un comunicat transmis după anunţarea deciziei de reducere a ratingului, S&P a confirmat că şi-a schimbat estimările economice în urma unor discuţii cu Trezoreria, însă susţine că această situaţie nu a influenţat decizia de reducere a ratingului.

Folosind estimările preferate de Trezorerie privind ritmul de creştere a cheltuielilor discreţionare, S&P a revizuit estimarea iniţiala privind datoria guvernamentală generală pentru următorii zece ani, la 20.100 miliarde de dolari, de la 22.100 miliarde de dolari.

S&P notează că ambele estimări se bazează pe scenarii fiscale furnizate de Congressional Budget Office, o instituţie neinfluenţată politic.

"Principalul punct al evaluării ratingului a rămas nivelul actual al datoriei, traiectoria datoriei ca pondere în economie, şi reticenţa aparentă a oficialilor aleşi, în ansamblu, de a aborda perspectiva fiscală pe termen mediu a SUA", se spune în comunicat.

Astfel, S&P arată ca niciunul dintre aceşti factori nu a fost afectat semnificativ de revizuirea estimărilor privind cheltuielile discreţionare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici