S&P: Probabilitatea ca SUA să piardă ratingul "AAA" în următoarele trei luni este de 50%

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a avertizat că probabilitatea ca Statele Unite să piardă ratingul "AAA", maxim posibil, în următoarele trei luni este de 50% , întrucât există riscuri reale ca ţintele de deficit discutate de politicieni să fie ratate în viitor.

166 afișări
Imaginea articolului S&P: Probabilitatea ca SUA să piardă ratingul "AAA" în următoarele trei luni este de 50%

S&P: Probabilitatea ca SUA să piardă ratingul "AAA" în următoarele trei luni este de 50% (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Problema reducerii deficitului are loc în contextul apropierii termenului limită de 2 august când capacitatea Statelor Unite de a angaja împrumuturi de pe pieţele financiare va fi epuizată, punând în pericol plata datoriilor dar şi salariilor către angajaţii publici.

Dacă se ajunge la un acord pentru creşterea plafonului de îndatorare, de 14.300 de miliarde de dolari, atins în mai, dar nu se face nimic în privinţa reducerii deficitului, ratingul Statelor Unite va fi probabil coborât în categoria "AA", potrivit S&P.

"În timp ce băncile şi brokerii nu vor suferi imediat retrogradări ale ratingului, am revizui în scădere calificativele unor instituţii financiare ca Fannie Mae, Freddie Mac, Federal Home Loan Banks şi Federal Farm Credit System Banks pentru a corespunde cu cel al SUA", potrivit agenţiei.

Eşecul negocierilor de creştere a plafonului de îndatorare şi de reducere a deficitului este cel mai puţin probabil scenariu, consideră specialiştii S&P, adăugând că într-un astfel de caz pieţele financiare globale ar fi în "fierbere" şi ar împinge economia SUA înapoi în recesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici