S&P va coborî ratingurile a cinci ţări europene dacă zona euro va reveni în recesiune. Care sunt statele vizate

Standard & Poor's (S&P) va coborî ratingurile de credit a cinci ţări europene, printre care şi Franţa, cu una sau două trepte, dacă zona euro va reveni în recesiune şi costurile la care se împrumută guvernele vor creşte, se arată într-un raport al agenţiei.

2877 afișări
Imaginea articolului S&P va coborî ratingurile a cinci ţări europene dacă zona euro va reveni în recesiune. Care sunt statele vizate

Standard & Poor's (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Raportul evaluează capacitatea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional să sprijine zona euro în două posibile scenarii - o recesiune în formă de "W" şi o recesiune caracterizată de creşterea puternică a dobânzilor.

"Ratingurile de ţară ale Franţei, Spaniei, Italiei, Irlandei şi Portugaliei vor fi probabil coborâte cu una sau două trepte în ambele scenarii", se spune în raport.

Cel mai pesimist scenariu analizat de S&P ar impune recapitalizarea băncilor din Spania, Italia şi Portugalia, notează S&P, adăugând că mecanismele actuale de sprijin din Europa ar putea fi insuficiente dacă situaţia se va agrava dincolo de aşteptări.

"Franţa ar fi probabil retrogradată la AA+, de la AAA, din cauza deteriorării poziţiei fiscale, chiar dacă tensiunile resimţite vor rămâne modeste", anticipează analiştii S&P.

Agenţia anticipează creşterea necesarului de finanţare al statelor vizate din cauza deficitelor bugetare tot mai ridicate odată cu înrăutăţirea condiţiilor economice.

"Aceste scenarii de stres nu reprezintă principalele noastre aşteptări, ci o simulare a posibilelor consecinţe care s-ar manifesta în cazul unor astfel de situaţii", a declarat pentru Reuters un reprezentant al S&P.

Liderii europeni vor încerca, la summit-ul UE de duminică, să găsească o soluţie la criza datoriilor de stat.

Germania şi Franţa, cele mai puternice state din zona euro, nu reuşesc să cadă de acord privind cea mai bună modalitate de a consolida Fondul European de Stabilitate Financiară, mecanism cu resurse de 440 miliarde euro care a fost deja folosit în acordulrile de finanţare externă ale Portugaliei şi Irlandei cu UE şi FMI.

Principala temere a Parisului este că şi-ar putea pierde ratingul triplu A dacă va fi adoptată o soluţie nefavorabilă Franţei.

Economiştii sunt îngrijoraţi că frânarea creşterii economcie globale s-ar putea transforma într-o nouă rundă de recesiune în timp ce guvernele nu au spaţiu de manevră pentru politici economice îndrăzneţe.

"Considerăm că avansul economic din următoarele 18 luni va fi slab, în medie de 1-1,5% pentru zona euro anul viitor", potrivit proiecţiilor de bază ale S&P.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici