S&P va retrograda vineri mai multe state din zona euro, Germania scapă, Franţa nu

Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) va anunţa vineri retrogradarea mai multor ţări europene, între care şi Franţa, au declarat surse apropiate situaţiei, însă ţările vizate nu se află Germania, Olanda, Luxemburg şi Belgia.

640 afișări
Imaginea articolului S&P va retrograda vineri mai multe state din zona euro, Germania scapă, Franţa nu

S&P ar putea anunţa vineri retrogradarea mai multor state din zona euro (Imagine: Shutterstock)

Un oficial guvernamental a afirmat că o notificare din partea S&P circulă între guvernele din zona euro, iar retrogradarea ar fi iminentă, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

S&P a refuzat să comenteze asupra unui anunţ iminent pentru ratingurile din zona euro.

Potrivit unei surse guvernamentale citate de AFP, S&P nu va retrograda patru ţări puse sub supraveghere din zona euro, Germania, Olanda, Belgia şi Luxemburg.

"Franţa pierde ratingul «AAA»", a spus sursa citată, adăugând că şi alte ţări vor avea aceeaşi soartă. Agenţia a informat guvernul francez de retrrogradare, potrivit sursei.

S&P ar putea retrograda Franţa cu numai o treaptă, iar anunţul ar putea avea loc după închiderea pieţelor de capital din SUA.

"Rămâneţi atenţi la noapte când se închide bursa din Statele Unite", a spus o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Agenţia a pus sub supraveghere în decembrie, pentru o eventuală retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri au zonei euro, doar Grecia şi Cipru nu au fost incluşi în avertismentul din decembrie.

Printre cele 15 ţări se află toate cele şase state cu rating maxim "AAA" din zona euro, între care şi Franţa şi Germania. S&P prefigurează retrogradări cu o treaptă pentru cinci ţări AAA, însă ratingul Franţei a fost luat în calcul pentru o revizuire de două trepte.

Cele şase ţări cu rating maxim sunt Germania, Franţa, Austria, Luxemburg, Olanda şi Finlanda.

În continuare, Belgia are rating "AA", Spania, Slovenia şi Estonia au calificative "AA-", Slovacia "A+", Italia şi Malta "A", Cipru "BBB", Portugalia "BBB-", iar Irlanda "BB+". Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere în decembrie odată cu cele 15 ţări din zona euro, întrucât ratingul ţării se afla deja sub evaluare la S&P. De asemenea, Grecia nu este luată în calcul pentru retrogradare, întrucât calificativul ţării este în categoria "junk".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici