Salariul mediu, mai mare în aprilie faţă de martie. În ce domenii au fost cele mai mari creşteri

Câştigul salarial mediu net a crescut în aprilie, faţă de luna anterioară, cu 0,6%, sau 10 lei, la 1.553 lei, cea mai mare valoare consemnându-se în continuare în intermedieri financiare - 4.295 lei, iar cea mai redusă în hoteluri şi restaurante - 853 lei.

701 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu, mai mare în aprilie faţă de martie. În ce domenii au fost cele mai mari creşteri

Salariul mediu, mai mare în aprilie faţă de martie. În ce domenii au fost cele mai mari creşteri (Imagine: Shutterstock)

"În majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în martie 2012 ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime trimestriale şi cu ocazia sărbătorilor de Paste), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), de negocierile salariale, realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte)", se arată într-un comunicat al INS.

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (27,6%), respectiv fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de editare, industria metalurgică (între 15% şi 18,5%).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna martie a primelor ocazionale, sumelor din profitul net şi alte fonduri, precum şi de nerealizările de producţii ori încasărilor mai mici.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (31,8%) şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (21,4%).

"În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna martie, în administraţie publică (0,7%), ca urmare a acordării de sume pentru diferite sporuri ori a plăţii concediilor de odihnă, şi sănătate şi asistenţă socială (0,5%), ca urmare a neplăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor cu câştiguri salariale mici, din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care se confruntă cu dificultăţi financiare", se menţionează în comunicat.

În învăţământ câştigul salarial mediu net a scăzut faţă de luna martie cu 1,8% ca urmare a neplăţii cu ora a cadrelor didactice pe durata vacanţei şcolare.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici