Salariul mediu net a crescut cu 5 lei în aprilie. Vezi în ce domenii se câştigă cel mai bine

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5 lei în aprilie faţă de martie, la 1.498 lei, însă raportat la inflaţie, salariul mediu a fost mai mic cu 0,4% în aceeaşi perioadă, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

2166 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu net a crescut cu 5 lei în aprilie. Vezi în ce domenii se câştigă cel mai bine

Salariul mediu net a crescut cu 5 lei în aprilie. Vezi în ce domenii se câştigă cel mai bine (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Inflaţia din luna martie a continuat să depăşească aşteptările analiştilor, când rata anuală s-a situat la 6,71%, în contextul scumpirii cu peste 3% a fructelor şi tutunului şi ţigărilor.

"În luna aprilie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de luna martie 2011, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime de Paşte), ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paşte) şi realizărilor de producţii mai mari ori încasărilor mai mari funcţie de contracte", se arată într-un comunicat al INS.

Cel mai mare avans al remuneraţiilor, de 16,6%, a fost înregistrat în telecomunicaţii, urmat de creşteri între 10% şi 13% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă.

Salariile au crescut cu 7-10% în în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria metalurgică, captarea, tratarea si distribuţia apei, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, sumelor din profitul net, de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) şi de dificultăţile financiare cu care se confruntă unele unităţi economice.

Cea mai semnificativă reducere a câştigului salarial, de aproape 30%, s-a înregistrat în fabricarea produselor din tutun, iar între 11% şi 14% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de editare.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna martie în administraţia publică (1,1%) şi sănătate şi asistenţă socială (0,4%). În învăţământ câştigul salarial mediu net din luna aprilie a scăzut cu 3,1% faţă de luna precedentă ca urmare a plăţii cu ora şi a plăţii, în luna martie 2011, a sumelor restante, în unele unităţi de învăţământ.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază) câştigul salarial mediu net din luna aprilie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,6% în învăţământ, cu 14,1% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 10,4% în administraţia publică.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,3%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 96,3.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 120,6%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna martie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici