Salariul mediu net a crescut în noiembrie 2010 cu 37 lei faţă de octombrie

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna noiembrie a anului trecut de 1.377 lei, în creştere cu 2,8% (37 lei) faţă de octombrie şi cu 0,8% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, cele mai mari valori înregistrându-se în intermedieri financiare, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

104 afișări
Imaginea articolului Salariul mediu net a crescut în noiembrie 2010 cu 37 lei faţă de octombrie

Salariul mediu net a crescut în noiembrie 2010 cu 37 lei faţă de octombrie (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Astfel, în noiembrie 2010, angajaţii din intermedieri financiare au avut un câştig salarial mediu nominal net de 3.380 lei, iar cei din hoteluri şi restaurante de 804 lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în perioada analizată de 1.900 lei, cu 2,9% mai mare decât în octombrie 2010.

În noiembrie 2010, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de octombrie, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.

Astfel, în alte activităţi extractive s-au înregistrat creşteri cu 12,3%, iar în fabricarea echipamentelor electrice, calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, colectarea şi epurarea apelor uzate, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii anexe extracţiei între 6% şi 10%.

Majorări între 4% şi 6% au avut loc în activităţile de depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea de mobilă, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de acordarea în octombrie a primelor ocazionale, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic.

Astfel, s-au operat reduceri ale câştigului salarial cu 16,2% în extracţia minereurilor metalifere şi între 4% şi 5% în industria metalurgică, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, cu 5,2% în învăţământ - ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste normă), pentru cumulul de funcţii al acestora, respectiv a plăţii sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare, cu 2,4% în administraţie publică - în urma acordării, în unele instituţii publice, de premii ocazionale, plăţii sumelor din alte fonduri, dar şi ca efect al disponibilizării personalului cu salarii mici şi cu 1,2% în sănătate şi asistenţă socială - ca urmare a acordării de prime ocazionale, respectiv plăţii drepturilor salariale restante cuvenite salariaţilor din unele unităţi (în special din domeniul asistenţei sociale) care, în lunile anterioare, s-au confruntat cu dificultăţi financiare.

Faţă de iunie 2010 (lună ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010 ), câştigul salarial mediu net din noiembrie a scăzut în sectorul bugetar cu 17,4% în sănătate şi asistenţă socială, cu 17,1% în administraţia publică, respectiv cu 16,5% în învăţământ.

Indicele câştigului salarial real pentru noiembrie 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,3%. Comparativ cu noiembrie 2009, indicele câştigului salarial real a fost de 93,6%.

Faţă de octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 114,6%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în octombrie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici