Salina Praid a avut în primele 10 luni un profit de aproape 5 mil. lei, mai mare cu 60% faţă de 2014

Salina Praid a avut, în primele zece luni, un profit de aproape 5 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 60 la sută faţă de anul trecut, în special datorită activităţii turistice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2562 afișări
Imaginea articolului Salina Praid a avut în primele 10 luni un profit de aproape 5 mil. lei, mai mare cu 60% faţă de 2014

Directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că, în primele zece luni, profitul societăţii este de 4,948 de milioane de lei, faţă de 3 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului 2014, în creştere cu 60,63 la sută faţă de anul anterior.

"Este o creştere semnificativă, în special datorită turismului, şi mai puţin exploatării sării. Aproape că nici nu îmi vine să cred cât de mult a crescut profitul faţă de anul precedent", a spus Seprődi Zoltán.

În primele zece luni, în subteranul Salinei Praid au coborât 550.000 de persoane, faţă de 537.000 în tot anul 2014.

"Este un număr record faţă de anii precedenţi, am avut oaspeţi din toată ţara, din Europa, dar şi de pe alte continente, din Canada, Japonia, Brazilia sau China, iar ştrandul cu apă sărată, cel mai mare şi modern din România, s-a bucurat de 70.000 de vizitatori", a afirmat Seprődi.

Şeful Serviciului de Turism din cadrul Salinei Praid, Ilie Colorian, a menţionat că situaţia contabilă definitivată pentru primele opt luni arată încasări care depăşesc 2,3 milioane de euro numai din activităţile de turism ale societăţii, cu aproximativ 15 la sută mai mult decât anul trecut.

"Cine vine în Transilvania automat caută şi Praidul. Medicii recomandă tratament în Salina Praid şi dirijează către noi multe persoane, chiar dacă au mai făcut tratament în celelalte saline, la Târgu Ocna, Cacica sau Slănic Prahova. Baza de agrement din salină se află la o adâncime foarte mică, la 120 de metri, asta înseamnă presiune mai mică şi o ventilaţie foarte bună", a explicat Ilie Colorian.

Tot în primele 10 luni ale anului, producţia Salinei Praid a fost de 65.000 de tone de sare, în scădere faţă de 81.000 de tone în aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza condiţiilor meteorologice şi a lipsei exporturilor.

"În acest an, partenerii tradiţionali din străinătate nu au mai încheiat contracte cu societatea. Anii trecuţi, exportul depăşea 50 la sută, am avut ani în care a ajuns la export chiar şi 70 la sută din producţie. În Ungaria nu a fost iarnă (anul trecut - n.r.) şi ei au rămas cu stocuri mari. Pe de altă parte, în Ucraina inflaţia a fost de 500 la sută şi şi-au permis să scadă preţurile pe piaţa Ungariei, a Slovaciei şi pe piaţa polonă", a spus Seprődi Zoltán.

În schimb, s-a mărit solicitarea internă. Dacă în 2014 au fost licitate la bursă 250.000 de tone de sare la nivel naţional, anul acesta solicitarea s-a ridicat la 300.000 de tone.

În urma contractelor încheiate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) cu Societatea Naţională a Sării, Salina Praid trebuie să livreze, în acest an, 57.000 de tone de sare.

"Pentru Salina Praid, comanda fermă din partea CNADNR înaintea venirii iernii a fost de 20.000 de tone şi noi am livrat, până în prezent, în jur de 15.000 de tone. Lucrăm la capacitate maximă şi trimitem către CNADNR în jur de 700 de tone de sare zilnic", a precizat Seprődi Zoltán.

Nouăzeci şi trei la sută din producţia de sare realizată la Praid este pentru deszăpezire, restul fiind livrat sub formă de sare furajeră, sare brichete şi sare de baie.

Veniturile realizate de Salina Praid din vânzarea sării şi din turism, începând din ianuarie şi până la sfârşitul lunii octombrie, totalizează 24.361.936 de lei, până la finalul anului fiind estimate încasări de până la 30 de milioane de lei.

Pentru siguranţa turiştilor, conducerea salinei a investit, anul trecut, 600.000 de lei şi dotarea cu echipamente performante noi a continuat în acest an, astfel încât Salina Praid nu a avut probleme în privinţa autorizării de securitate la incendiu.

"Suntem echipaţi şi pentru situaţii de intoxicare cu gaz, nu numai pentru incendiu, avem multe aparate speciale, de menţinerea respiraţiei, sisteme de transvazare de oxigen, aparate de protecţie respiratorie şi costume complete de protecţie termică şi chimică. Anul acesta am achiziţionat 12 aparate izolante BG4 noi de la cea mai mare firmă în domeniu, aparate de măsurat multigaz, autosalvare şi multe altele, iar echipa de salvatori minieri este foarte bine pregătită. În plus, avem o colaborare foarte bună cu SMURD, care face instructaje periodice de prim-ajutor cu salvatorii, care au devenit aproape paramedici", a afirmat directorul Salinei Praid.

Salina Praid a fost denumită de specialişti "Solniţa Europei", aceştia susţinând că, dacă sarea s-ar extrage la capacitate maximă din masivul de aproximativ 3 miliarde de tone, având grosimea de trei kilometri, ar acoperi întregul necesar al continentului timp de un secol.

Terapia în minele de sare este folosită la Praid din anul 1960, în prezent muntele de sare adăpostind, la 120 de metri în subteran, un mini-oraş cu magazine, restaurant, acces la wireless, locuri de joacă pentru copii, o zonă de gimnastică, cinematograf 3D, galerii de artă, o biserică pentru toate confesiunile, un parc de aventură şi o zonă panoramică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici