Samaras: Grecia va încheia anul viitor acordul cu UE şi FMI şi nu are nevoie de un nou împrumut

Grecia este în grafic pentru încheierea acordului de bailout cu UE şi FMI anul viitor şi nu va mai avea nevoie de noi împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale, potrivit premierului Antonis Samaras, citat de CNBC.

206 afișări
Imaginea articolului Samaras: Grecia va încheia anul viitor acordul cu UE şi FMI şi nu are nevoie de un nou împrumut

Samaras: Grecia va încheia anul viitor acordul cu UE şi FMI şi nu are nevoie de un nou împrumut

"În 2014, Grecia va intra din nou pe pieţele financiare şi va începe revenirea la normalitate. În noul an, datoria Greciei va fi declarată oficial viabilă, astfel că nu va fi nevoie de noi împrumuturi şi noi acorduri de bailout", a afirmat Samaras luni seară, într-o intervenţie televizată.

Grecia a contractat, de la jumătatea anului 2010, două acorduri de finanţare externă cu UE şi FMI, în valoare totală de 240 miliarde euro.

Irlanda a devenit recent primul stat din zona euro care a încheiat cu succes programul de bailout derulat cu UE şi FMI.

Analiştii consideră că o reuşită similaă din partea Greciei, epicentrul crizei datoriilor de stat, ar îmbunătăţi perspectivele pentru zona euro, afectată în ultimii ani de criza financiară şi de recesiune.

Odată cu îmbunătăţirea încrederii investitorilor faţă de zona euro, costurile de finanţare ale statelor din sudul regiunii au scăzut puternic. În cazul Greciei, randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani a coborât în acest an la aproximativ 8,5%, faţă de peste 30% în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici