Sarkozy: Pierderea ratingului "AAA" de către Franţa ar spori dificultăţile dar nu ar fi de nedepăşit

Pierderea ratingului "AAA", maxim posibil, de către Franţa ar spori dificultăţile ţării, dar nu ar fi de nedepăşit, a declarat preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde.

89 afișări
Imaginea articolului Sarkozy: Pierderea ratingului "AAA" de către Franţa ar spori dificultăţile dar nu ar fi de nedepăşit

Sarkozy: Pierderea ratingului "AAA" de către Franţa ar spori dificultăţile dar nu ar fi de nedepăşit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţiile de rating consideră sectorul bancar francez drept un risc pentru calificativul ţării, dar Autoritatea Bancară Europeană a anunţat că aceastea au nevoie de mai puţin capital decât marile bănci germane, a spus el.

Veştile de la autoritatea bancară sunt "bune", iar statul nu va contribui cu niciun cent la obţinerea capitalului de 7,7 miliarde de euro necesar băncilor, a adăugat Sarkozy.

Dacă agenţiile de evaluare financiară vor retrograda Franţa, guvernul va rămâne "calm" a spus preşedintele francez.

"Ar fi o dificultate în plus, dar nu insurmontabilă", a declarat Sarkozy pentru Le Monde.

Autoritatea bancară a anunţat, săptămâna trecută, că suma referitoare la suplimentarea capitalului băncilor franceze este de 7,3 miliarde de euro, cu 1,5 miliarde de euro sub estimarea anterioară. Societe Generale trebuie să îşi majoreze capitalul cu 2,1 miliarde de euro, iar BNP Paribas cu 1,47 miliarde de euro.

Datele privind băncile germane sunt de peste două ori mai mari comparativ cu nivelul iniţial de 5,2 miliarde de euro, estimat de autorităţile europene în octombrie. Deutsche Bank are nevoie de 3,2 miliarde de euro, iar Commerzbank de 5,3 miliarde de euro.

S&P a avertizat, săptămâna trecută, că ar putea reduce ratingurile a 15 state din zona euro, inclusiv cele şase ţări calificate AAA, între care şi Franţa, în lipsa unor decizii decisive şi credibile de combatere a crizei datoriilor de stat. Comunicatul S&P prefigurează retrogradări cu o treaptă pentru cinci ţări AAA, însă ratingul Franţei ar putea fi coborât cu două trepte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici