Şase mari bănci, amendate cu aproape 6 miliarde dolari pentru manipularea pieţei valutare

Patru mari bănci, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays şi Royal Bank of Scotland, au recunoscut că au încercat să manipuleze cursurile de schimb valutar şi, împreună cu UBS şi Bank of America, au fost amendate cu aproape 6 miliarde de dolari.

423 afișări
Imaginea articolului Şase mari bănci, amendate cu aproape 6 miliarde dolari pentru manipularea pieţei valutare

Şase mari bănci, amendate cu aproape 6 miliarde dolari pentru manipularea pieţei valutare (Imagine: Shutterstock)

Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, UBS şi Royal Bank of Scotland au fost acuzate de autorităţile de reglementare din Statele Unite şi Marea Britanie că şi-au înşelat clienţii spre folosul propriu, utilizând invitaţii preferenţiale la discuţiile de stabilire a ofertelor băncilor pentru cursurile de schimb şi limbaj codificat pentru coordonarea tranzacţiilor.

Cu excepţia UBS, toate celelalte bănci au recunoscut că au conspirat pentru manipularea ratelor de schimb pentru dolar şi euro, pe piaţa valutară spot.

UBS şi-a recunoscut vinovăţia într-o acuzaţie diferită.

Bank of America a fost amendată la rândul ei, dar a evitat recunoaşterea vinovăţiei în acuzaţii legate de comportamentul traderilor.

"Amenzile care vor fi plătite de aceste bănci sunt corecte, având în vedere natura practicilor anticoncurenţiale, pe termen lung", a declarat procurorul general al Statelor Unite, Loretta Lynch.

Băncile au folosit astfel de practici incorecte până în 2013, când autorităţile de reglementare au început să le penalizeze pentru manipularea dobânzii Libor de pe piaţa interbancară.

În total, autorităţile de reglementare din Statele Unite şi Europa au amendat şapte bănci cu peste 10 miliarde de dolari, pentru că nu au oprit traderii să încerce să influenţeze ratele de schimb valutar folosite zilnic de milioane de oameni, de la companiile de investiţii până la turiştii care cumpără valută în vacanţă.

Investigaţiile nu s-au încheiat. Procurorii pot inculpa şi persoane, în cadrul acordurilor prin care băncile s-au angajat să colaboreze cu autorităţile.

Este pentru prima oară în multe decenii când companiile mamă ale Citigroup, JPMorgan, Barclays şi Royal Bank of Scotland s-au recunoscut vinovate de fapte penale, dar au obţinut în cadrul negocierii acordului dreptul de a continua operaţiunile ca de obicei.

Citicorp, compania mamă a Citigroup, va plăti cea mai mare amendă penală, 925 milioane de dolari, precum şi 342 milioane dolari către Rezerva Federală.

Traderii băncii au participat la o conspiraţie din decembrie 2007 până cel puţin ianuarie 2013, se arată în acord. Astfel, traderi ai Citi, JP Morgan şi ai altor bănci au format un grup numit "Cartelul" sau "Mafia", participând aproape zilnic la discuţii private prin care şi-au coordonat tranzacţiile.

JPMorgan a fost amendată penal cu 550 milioane de dolari şi a acceptat plata a 342 milioane de dolari Rezervei Federale. Banca a fost implicată în manipularea cursului valutar în perioada iulie 2010-ianuarie 2013.

Banca britanică Barclays a fost amendată cu o sumă record de 2,4 miliarde de dolari. Angajaţii băncii au continuat să folosească practici înşelătoare în pofida angajamentului directorului general Antony Jenkins de a schimba politica Barclays în domeniul riscurilor asumate. Luna trecută, Barclays a concediat patru traderi, iar şeful autorităţii de reglementare a statului New York, Benjamin Lawsky, a cerut concedierea altor patru, în prezent suspendaţi sau aflaţi în concediu plătit.

UBS a fost prima dintre băncile care a raportat autorităţilor americane comportamentul incorect. Banca elveţiană şi-a recunoscut vinovăţia şi va plăti o amendă panală de 203 milioane de dolari pentru manipularea dobânzii interbancare Libor, precum şi 342 de milioane de dolari Rezervei Federale, pentru tentativă de manipulare a cursului valutar.

Royal Bank of Scotland va plăti o amendă penală de 395 de milioane de dolari şi alte 274 milioane de dolari la Rezerva Federală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici