Saxo Bank: Cele mai exagerate predicţii economice pentru anul următor

Achiziţia Facebook de către Apple, blocarea de către Congres a unui nou pachet de măsuri neconvenţionale al Rezervei Federale a SUA sau avansul preţului aurului la 1.800 dolari pe uncie au fost incluse de banca daneză Saxo Bank în topul "10 predicţii exagerate pentru 2011".

93 afișări
Imaginea articolului Saxo Bank: Cele mai exagerate predicţii economice pentru anul următor

Saxo Bank: Cele mai exagerate predicţii economice pentru anul următor (Imagine: Mediafax Foto)

În contextul nivelului ridicat de dezaprobare în rândul populaţiei privind acţiunile de sprijinire a sistemului bancar, Congresul SUA ar putea bloca Rezerva Federală de la iniţierea unui nou pachet de măsuri neconvenţionale, al treilea, în a doua jumătate a anului următor, notează Saxo Bank.

Totodată, Apple ar putea folosi o parte a rezervelor de lichidităţi de 51 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Facebook, companie evaluată la 43 de miliarde de dolari de către sharespost.com, iar cei peste 500 de milioane de utlizatori ai reţelei de socializare online ar deveni disponibili departamentului de servicii şi produse al Apple..

Dolarul s-ar putea aprecia cu aproximativ 25% anul următor, în contextul supraîncălzirii economiei chineze. Astfel, indicele dolarului, calculat în raport cu mai multe valute, ar putea depăşi pragul de 100 de puncte în trimestrul al treilea al anului următor, ajutat şi de problemele economice din Europa şi Japonia.

Dispariţia încrederii pe pieţele asiatice ar putea determina statele în curs de dezvoltare să-şi folosească rezervele de dolari pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale americane, iar randamentul cerut la 30 de ani ar putea coborî până la 3%, se arată în raportul Saxo Bank.

Marea Britanie îşi va reveni din criză, mai bine decât restul Europei, în timp ce Australia va fi afectată de evoluţia din China. Astfel, dolarul australian se va deprecia cu 25% faţă de lira sterlină, în timp ce piaţa imobiliară australiană va intra în criză.

Analiştii Saxo Bank iau în calcul şi o creştere a preţului petrolului peste 100 de dolari în prima parte a anului următor, urmată de o corecţie dură, de aproximativ o treime din cotaţie până la finele anului.

Preţul gazelor naturale ar putea, de asemenea, să crească cu 50% anul viitor, din cauza vremii foarte reci şi a accelerării activităţii industriale.

În contextul agravării "războaielor valutare", preţul aurului ar putea ajunge în 2011 la 1.800 de dolari pe uncie, de la aproape 1.400 dolari în prezent, iar indicele S&P 500 al bursei din SUA va reveni spre pragul de 1.600 de puncte, din 2007, susţinut de interesul crescut pentru investiţii în acţiuni.

Beneficiind de explozia preţurilor la petrol şi gaze naturale, indicele RTS al bursei ruse va creşte de aproape două ori anul următor, revenind la nivelul de la mijlocul lui 2008, estimează analiştii Saxo Bank.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici