Sberbank nu preia Volksbank România, pentru a evita consolidarea afacerilor la Bucureşti

Sberbank va prelua toate activele Volksbank International din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Volskbank România, cea mai mare subsidiară a grupului austriac, pentru a evita consolidarea afacerilor din UE în România, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

289 afișări
Imaginea articolului Sberbank nu preia Volksbank România, pentru a evita consolidarea afacerilor la Bucureşti

Sberbank nu preia Volksbank România, pentru a evita consolidarea afacerilor la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ruşii au propus Volksbank International să nu preia şi afacerea din România, pentru că ar fi fost nevoiţi să consolideze aici toate operaţiunile din Uniunea Europeană, fiind cea mai mare sucursală, potrivit legislaţiei comunitare. După ce au vizitat banca de la Bucureşti, în urmă cu trei săptămâni, Sberbank a propus celor de la Viena să preia toate sucursalele deţinute de Volksbank, cu excepţia celei din România", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, reprezentanţii celei mai mari bănci din Rusia s-au întâlnit la Bucureşti şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Prin preluarea activelor băncii austriece, Sberbank ar fi fost obligată să consolideze în România toate afacerile din UE, pentru că Volksbank România ar fi fost cea mai mare bancă din portofoliu.

Astfel, BNR urma să fie principala instituţie de autorizare şi supraveghere a afacerilor Sberbank în Europa Centrală şi de Est.

Informaţia privind renunţarea la preluarea subsidiarei din România a apărut şi în presa rusă, în cotidianul economic Vedomosti, care citează surse apropiate managementului Sberbank.

Ziarul rusesc notează că oficialii Sberbank au recunoscut interesul pentru extinderea în Europa de Est, fără a confirma punctual negocierile cu Volksbank.

Un director al Sberbank a declarat pentru Vedomosti că extinderea ar putea începe în viitorul apropiat.

Pe lângă România, Volskbank International mai operează în Slovacia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Ucraina.

Volksbank International, divizia internaţională a grupului austriac Volksbank AG, deţinea în România la finele anului trecut active de 4,8 miliarde euro, dintr-un total de 13,7 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici