SCANDALUL CĂRNII DE CAL: Sub ameninţarea sancţiunilor, companiile implicate se acuză reciproc

Sub ameninţarea sancţiunilor, cu anchete aflate in desfăşurare în Marea Britanie, Franţa şi în România, întreg lanţul de producţie agroalimentară respinge responsabilitatea pentru scandalul provocat de frauda cu carne de cal.

1538 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL CĂRNII DE CAL: Sub ameninţarea sancţiunilor, companiile implicate se acuză reciproc

SCANDALUL CĂRNII DE CAL: Sub ameninţarea sancţiunilor, companiile implicate se acuză reciproc

În Suedia, grupul de produse congelate Findus Nordic va depune plângere împotriva societăţii franceze Comigel, care fabrica lasagna de vită contaminată cu carne de cal, spre marea nemulţumire a consumatorilor britanici.

"Avocaţii noştri lucrează din greu pentru procedurile legale pe care le vom iniţia", a declarat duminică pentru AFP Jari Latvanen, PDG al Findus Nordic, subliniind că Comigel nu şi-a respectat contractul.

"Am fost victime şi este clar acum că problema nu a fost nici la Findus, nici la Comigel", a declarat de asemenea pentru AFP preşedintele Comigel, Erick Lehagre, apreciind că au fost "înşelaţi".

"Aceasta reprezintă un prejudiciu foarte mare pentru noi şi vom cere compensaţii, operaţiuni pe care le vom demara în următoarele zile", a adăugat acesta din estul Franţei, amintind că el credea că produsul propriului său furnizor Spanghero, este exclusiv carne de vită.

Comigel a prevenit de vineri seară că a descoperit că Spanghero importa carne din România.

Spanghero şi-a anunţat la rândul său intenţia, sâmbătă, de a da în judecată producătorul român de la care se aproviziona, pentru că i-a livrat carne de cal în loc de carne de vită.

La rândul lor, reprezentanţii producătorilor din România neagă că şi-a fi înşelat clientul francez.

"Nu pot să cred că un abator român a putut livra carne de cal sub eticheta de vită", din cauza controalelor care sunt realizate sistematic în abatoare, a declarat pentru AFP preşedintele sindicatelor din industria alimentară (FSIA) din România, Dragoş Frumosu.

"Ştiu că instituţiile de stat au deschis o anchetă şi sper că nu este vorba de o etichetare greşită de partea românească", a adăugat preşedintele român Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă.

În Franţa, mai multe preparate de lasagna, cannelloni, spaghete bolognese, musaca sau plăcintă cu carne au fost retrase duminică din raioanele mai multor magazine (Auchan, Casino, Carrefour, Systeme U, Cora, Monoprix, Picard...).

La Paris, o reuniune de criză cu reprezentanţii industriei cărnii este prevăzută pentru luni seară, a anunţat guvernul.

Ministrul francez pentru Consum, Benoit Hamon, se aşteaptă şi la alte cazuri de fraudă: "Vom avea miercuri primele rezultate ale anchetei. Mai ales dacă compania franceză, Spanghero, ştia că achiziţionează carne de cal sau dacă au fost înşelaţi. Dacă va trebui să impunem sancţiuni, nu vom ezita să o facem", a declarat acesta duminică.

Anterior, acesta a denunţat un circuit al cărnii "care a adus încasări de peste 300.000 de euro", conform primelor elemente ale anchetei.

Spanghero "a achiziţionat carnea congelată de la un comerciant cipriot, care a subcontractat comanda unui comerciant din Olanda, acesta din urmă aprovizionându-se de la un abator şi o secţie de tranşare din România", a detaliat acesta.

În trecere, Hamon a lansat un comentariu la adresa premierului britanic conservator David Cameron: "El care admiră atăt de mult economia fără constrângeri îi poate constata acum consecinţele în ceea ce priveşte un subiect atăt de esenţial ca trasabilitatea produselor alimentare, englezii crezând că cumpără vită şi în schimb mâncând carne de cal!", a declarat acesta pentru presă.

În Marea Britanie, guvernul britanic a exclus duminică impunerea, pentru moment, unui moratoriu privind carnea importată din UE, aşa cum solicitase o deputată a Partidului conservator, aflat la putere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici