SCANDALUL Volkswagen: S&P a retrogradat ratingul companiei cu o treaptă, la BBB+. Producătorul auto a convenit cu băncile un împrumut punte de 20 miliarde de euro

Standard&Poor’s a retragradat ratingul Volkswagen cu o treaptă, pentru a doua oară într-o lună, de la A- la BBB+,cu perspectivă negativă, agenţia de evaluare financiară anticipând că producătorul auto german va suporta efecte diverse ale scandalului manipulării emisiilor şi consumului de carburant. Compania a încheiat un acord cu băncile referitor la termenii unui împrumut punte în valoare de 20 de miliarde de dolari, pentru finanţarea costurilor scandalului emisiilor, au declarat trei persoane apropiate situaţiei, citate de Reuters.

398 afișări
Imaginea articolului SCANDALUL Volkswagen: S&P a retrogradat ratingul companiei cu o treaptă, la BBB+. Producătorul auto a convenit cu băncile un împrumut punte de 20 miliarde de euro

SCANDALUL Volkswagen: S&P a retrogradat ratingul companiei cu o treaptă, la BBB+

Agenţia menţionează într-un comunicat impactul scandalului asupra reputaţiei Volkswagen şi imaginii brandului, reducerea perspectivelor de afaceri şi a competitivităţii şi costurile mai ridicate, relatează MarketWatch.

Perspectiva negativă a ratingului reflectă posibilitatea unei noi retrogradări a acestuia cu o treaptă, în următorii doi ani.

Scandalul a fost declanşat în septembrie, când VW a recunoscut, în urma unei investigaţii a autorităţilor americane de mediu, că peste 11 milioane de vehicule diesel la nivel mondial au fost dotate cu un soft care reduce nivelul emisiilor în timpul testelor de poluare.

Al doilea mare producător auto la nivel mondial este investigat de autorităţile de reglementare şi judiciare din mai multe ţări, inclusiv în Germania şi Statele Unite, riscând amenzi de ordinul miliardelor de dolari.

Scandalul s-a extins între timp, după ce grupul a dezvăluit că a subestimat emisiile de dioxid de carbon, inclusiv cele ale motoarelor pe benzină, pentru circa 800.000 de vehicule.

Volkswagen a convenit cu băncile un împrumut punte de 20 miliarde de euro - surse

Cel mai mare producător auto din Europa trebuie să îşi consolideze finanţele, întrucât riscă plata a miliarde de euro sub formă de amenzi şi costuri legate de procese şi rechemarea în service a circa 11 milioane de vehicule diesel, pentru înlocuirea softurilor ilegale care reduc nivelul emisiilor în timpul testelor de poluare.

Un număr de 13 bănci oferă fiecare 1,5-2,5 miliarde de euro pentru finanţarea Volkswagen, respectiv un total de 29 de miliarde de euro, au spus două persoane.

Una din surse a spus că nivelul de participare la finanţarea VW va fi alocat băncilor vineri. O altă persoană a arătat că procedura va avea loc în zilele următoare.

Un purtător de cuvânt al Volkswagen a refuzat să comenteze.

Volkswagen a alocat 6,7 miliarde de euro pentru costurile iniţiale ale scandalului emisiilor şi a anunţat că anticipează cheltuieli suplimentare de cel puţin 2 miliarde de euro legate de falsificarea certificărilor pentru emisiile de dioxid de carbon.

Potrivit analiştilor, asigurarea finanţării din partea băncilor, în urma scandalurilor care au redus capitalizarea de piaţă a Volkswagen cu circa 20 de miliarde de euro, începând din septembrie, va arăta investitorilor că grupul este solid.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici