Scenarii pentru revoluţia fiscală: IT-iştii, PFA şi cei cu drepturi de autor sunt cei mai afectaţi

Costul angajatorului va scădea uşor pentru orice salariu obţinut în condiţii normale şi program normal, de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, în situaţia în care salariul net se păstrează la acelaşi nivel, diferenţa fiind până la 10 lei, arată scenariile furnizorului de soluţii IT Romanian Software.

1159 afișări
Imaginea articolului Scenarii pentru revoluţia fiscală: IT-iştii, PFA şi cei cu drepturi de autor sunt cei mai afectaţi

Scenarii pentru revoluţia fiscală: IT-iştii, PFA şi cei cu drepturi de autor sunt cei mai afectaţi

Compania, furnizor de soluţii software de ultimă generaţie în domeniul resurselor umane, a implementat într-o aplicaţiie de calcul schimbările aduse de ”Revoluţia Fiscală”. Specialiştii au realizat câteva simulări pentru trei dintre structurile de remunerare cele mai uzuale în România atât dependente, cât şi independente: contract de muncă, Persoană Fizică Autorizată (PFA) şi drepturi de autor, arătând impactul financiar pe care modificările actuale îl vor avea asupra lor.

În cazul salariilor, tendinţa anticipată este că mulţi dintre angajatori vor asigura acelaşi salariu net ca în prezent, cunoscut fiind faptul că la angajare se negociază salariul net. Numai că acest lucru va atrage un disconfort administrativ considerabil şi posibile probleme de infrastructură la momentul la care toate modificările contractelor de muncă se vor transmite în Revisal, anterior datei de 1 ianuarie 2018.

Schimbările aduse de ordonanţă vizează un transfer al cotelor de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate de la angajator la angajat, acestea devenind 25%, respectiv 10%, eliminarea contribuţiei de asigurări sociale de somaj şi introducerea unei contribuţii unice de asigurări sociale, de 2,25% la angajator. În plus, pragul venitului până la care se va acorda deducerea personală de bază, precum şi cuantumul acesteia vor creşte, iar cota impozitului pe venit va scădea la 10%.

Pentru veniturile salariale, care anterior erau scutite de impozit, cum este cazul programatorilor, situaţia se schimbă. Dacă angajatorul doreşte să păstreze neafectat netul, costul va creşte cu 10 procente raportat la net. Dacă anterior costul total era de 147% raportat la net, începând cu 1 ianuarie 2018, costul va fi de 157% raportat la acelaşi net.

În acest caz, în conditiile în care pentru păstrarea beneficiului scutirii de impozit, dar neafectarea salariului net de transferul contribuţiilor angajatorului la angajat şi considerând că beneficiul a scăzut prin modificarea cotei, de la 16% la 10% din salariul brut negociat, vor fi salariaţi care primesc scutirea de impozit şi al căror salariu net va fi afectat cu diferenţa de la 16% la 10%.

În ceea ce priveşte PFA-urile cu normă de venit, este de aşteptat ca ”Revoluţia Fiscală” să impacteze preponderent tot industria IT, pentru că mare parte dintre companiile din domeniu colaborează cu persoane fizice autorizate. Pentru a exemplifica impactul modificărilor, a fost luată în calcul situaţia unei persoane fizice autorizate, care determină impozitul în baza normelor de venit. Pentru anul 2017, norma de venit anuală în Bucureşti pentru acest domeniu de activitate a fost de 28.000 lei.

În acest caz, PFA datorează contribuţii sociale şi impozit 32% raportat la norma de venit. Începând cu 1 ianuarie 2018, costul va creşte la 40% raportat la aceeaşi normă de venit.

Modificările care duc la acest rezultat sunt următoarele: reducerea cotei impozitului de la 16% la 10%, creşterea cotelor contribuţiilor sociale de la 10,5% la 25% la pensii şi de la 5,5% la 10% la sănătate, modificarea bazei de calcul al contribuţiei la pensii, aceasta fiind începând cu ianuarie 2018 venitul asigurat, care nu poate fi mai mic decât salariul minim (anterior era norma de venit). Creşterea costului cu taxele pentru PFA este de 26% faţă de costul din 2017, considerând pentru pensii venitul minim asigurat.

În cazul persoanelor care au venituri din drepturi de autor în 2017, încă se reţin la sursă contribuţii şi impozit de 21,5% raportat la net, din 1 ianuarie contribuţiile sociale şi impozitul reţinute la sursă pentru acelaşi beneficiu net vor creşte la 33,5%. Acest lucru înseamnă că în cazul celor care obţin venituri din drepturi de autor, impactul va fi semnificativ şi vor fi nevoiţi ori să renegocieze o creştere a valorii contractului de 12% raportat la beneficiul net actual, ori vor suferi pierderi de 10% la suma netă încasată.

Dintre toate categoriile enumerate, în continuare cel mai mic impact din punct de vedere financiar este asupra veniturilor din salarii. Pentru restul categoriilor, în funcţie de alte variabile, este nevoie de o analiză detaliată a impactului pentru a evita disconfortul financiar, dincolo de cel administrativ.

Este de aşteptat ca începutul de an 2018 să aducă pentru companii mai mult de muncă (dat fiind şi impactul OUG 82/16 noiembrie 2017 – obligaţie temporară privind iniţierea de negocieri colective de către toţi angajatorii în vederea aplicării măsurilor reformei fiscale) în sistemele contabile interne şi actualizarea simultană a contractelor de muncă pentru aproape toţi angajaţii. Iar din punctul de vedere al administraţiei fiscale, vor trebui rescrise toate ordinele secundare şi va fi nevoie să fie identificată o soluţie asupra modului în care vor fi alocate pe destinaţii sumele colectate la bugetul de stat.

Romanian Software este furnizor de soluţii software în domeniul resurselor umane, înfiinţată în urmă cu mai bine de 12 ani şi are la ora actuală aproximativ 500 clienţi şi circa 140 angajaţi şi colaboratori, administrând datele a peste 120.000 de salariati din România.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici