Schimbare importantă pentru investitorii români de la bursă: scapă de declaraţia unică şi plătesc impozite mai mici

Camera Deputaţilor a votat miercuri, 20 aprilie 2022, în favoarea proiectului legislativ de simplificare a impozitării pentru investitorii prezenţi pe piaţa locală de capital, prin reţinerea la sursă şi premierea deţinerilor pe o perioadă mai lungă de timp.

2223 afișări
Imaginea articolului Schimbare importantă pentru investitorii români de la bursă: scapă de declaraţia unică şi plătesc impozite mai mici

În cadrul forului decizional, 213 deputaţi au votat „pentru”, cinci dintre ei s-au opus proiectului, existând – între timp – 46 de abţineri.

După decizia Plenului Camerei Deputaţilor, proiectul impozitării la sursă urmează să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sursele ZF susţin că noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 pentru a nu fi modificat regimul în timpul anului fiscal. De altfel, Sebastian Burduja, vicepreşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, unul dintre iniţiatorii proiectului, a transmis ZF aceeaşi informaţie.

„Legea este destinată pentru brokerii înregistraţi în România. Brokeri ca Revolut sau eToro nu sunt înregistraţi în România, în acest caz fiecare ar trebui să declare separat câştigurile, aşa cere legea. În practică este complicat de verificat deocamdată, statul român nu are suficiente resurse pentru a verifica cine îşi face datoria de cetăţean şi cine nu“, a declarat deputatul pentru ZF.

Depunerea proiectului legislativ de simplificare a impozitării pentru investitorii din piaţa de capital a fost anunţată pe 13 octombrie de către Sebastian Burduja.

Proiectul a fost aprobat în data de 2 februarie de către Senatul României. În urma votului din sală şi de pe telefon, legea a trecut de Senat cu 118 voturi „pentru“, un vot „contra“ şi o abţinere.

„Vizăm în primul rând reţinerea la sursă a impozitului pentru a nu mai pune investitorul pe drum la ANAF pe de o parte şi pentru a nu mai avea o interacţiune a ANAF-ului cu 10.000-12.000 de investitori individuali, ci cu 41 de societăţi de brokeraj şi administratori de fonduri. Doi, reducerea fiscalităţii şi a poverii fiscale în general pentru investitori. Asta înseamnă că nu vom mai declara sau compensa pierderile aferente tranzacţiilor bursiere pierzătoare şi vom impozita tranzacţiile câştigătoare cu 1% pentru titlurile deţinute mai mult de un an şi cu 3% pentru cele deţinute mai puţin de un an. Prin acest lucru, nu doar că reducem fiscalitatea, dar în acelaşi timp stimulăm şi investiţiile pe termen mediu şi lung“, spunea Sebastian Burduja la acel moment la Palatul Parlamentului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici