Scoţia nu poate folosi lira dacă obţine independenţa, avertizează principalele partide britanice

Scoţia nu va putea utiliza lira sterlină în uniune monetară cu Marea Britanie dacă va decide separarea de Regatul Unit, avertizează cele trei partide parlamentare principale de la Londra.

190 afișări
Imaginea articolului Scoţia nu poate folosi lira dacă obţine independenţa, avertizează principalele partide britanice

Scoţia nu poate folosi lira dacă obţine independenţa, avertizează principalele partide britanice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul de finanţe, George Osborne, membru al Partidului Conservator, secretarul şef al Trezoreriei, Danny Alexander, din partea Liberal-Democraţilor, şi Ed Balls, unul dintre liderii Partidului Laburist şi ministru de finanţe în guvernul paralel al opoziţiei, vor lansa în scurt timp mesaje de avertisment că Scoţia nu va putea forma o uniune monetară cu Marea Britanie dacă îşi va proclama independenţa, potrivit Financial Times.

Cele trei partide ocupă 542 din cele 781 locuri din Camera Lorzilor şi 616 din 650 de locuri în camera inferioară a Parlamentului britanic.

Avertismentul lansat de politicienii britanici demontează unul dintre elementele cheie pe care se bazează platforma naţionaliştilor din Scoţia, cu 7 luni înaintea referendumului privind independenţa, programat în septembrie.

Totodată, mesajele liderilor politici de la Londra intensifică retorica unionistă din mediul politic britanic. Până în acest moment, cele trei partide parlamentare principale s-au abţinut să excludă varianta unei uniuni monetare cu o Scoţie independentă, rezumându-se la a descrie această variantă drept "foarte dificilă".

Mutarea celor trei partide pare să vină în contextul în care cauza independenţei pare să câştige teren în sondaje, erodând tabăra unioniştilor.

Partidul Naţionalist din Scoţia susţine ferm că independenţa Scoţiei trebuie însoţită de formarea unei uniuni monetare cu Marea Britanie, şi nu aderarea la zona euro sau crearea propriei monede.

Vicepremierul scoţian Nicola Sturgeon a criticat dur poziţia celor trei formaţiuni politice.

"Ar fi în mod evident în interesul Marii Britanii să agreeze o uniune monetară oficială. Excluderea acestei variante reprezintă o manevră tactică neîndemânatică şi panicată care ar reprezenta o eroare spetaculoasă. Oamenii nu vor vedea cu ochi buni colaborarea partidelor consacrate de la Westminster pentru hărţuirea Scoţiei", a afirmat Sturgeon pentru BBC Scotland.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat în luna ianuarie că formarea unei uniuni monetare solide, rezistente pe termen lung, necesită cedarea parţială a suveranităţii naţionale.

Economiştii marilor bănci consideră că menţinerea lirei sterline ca monedă naţională ar fi singura variantă practică pentru Scoţia după o eventuală proclamare a independenţei faţă de Marea Britanie, potrivit unei analize publicate anterior de Bloomberg.

Şeful guvernului scoţian, Alex Salmond, a declarat în luna noiembrie, când a prezentat planul pentru independenţa de Regatul Unit, că menţinerea lirei sterline reprezintă "soluţia de bun simţ".

Lira sterlină se află în centrul dezbaterii privind planurile lui Salmond şi ale guvernului semi-autonom de la Edinburgh de a desprinde Scoţia de Regatul Unit la 306 ani de la unificare.

Guvernul semi-autonom din Scoţia a convocat un referendum pentru independenţă pentru luna septembrie, iar planul lui Salmond vizează desprinderea de Regatul Unit pe 24 martie 2016. Scoţia face parte din Regatul Unit al Marii Britanii de la 1707.

Începând din 1999, Parlamentul scoţian controlează sănătatea, educaţia, transporturile şi justiţia, în timp ce economia, apărarea şi politica externă sunt administrate de guvernul de la Londra.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici