Scumpire de 50% la cartofi într-un an

În ultimele 12 luni preţul pentru un kilogram de cartofi a crescut în medie cu 50% din cauza scăderii importurilor, condiţiilor meteo neprielnice şi reducerii numărului de cultivatori. Românii consumă anual circa 3 mil. tone de cartofi, care la 2 lei kilogramul înseamnă 6 mld. lei (1,4 mld. euro).

22 afișări
Imaginea articolului Scumpire de 50% la cartofi într-un an

Scumpire de 50% la cartofi într-un an (Imagine: Shutterstock)

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii şi dezvol­tării rurale, a declarat că avansul se datorează "unor probleme tehnice".

"Culegem nişte roade ale celor care au importat fără cap şi fără gândire clară, au importat inclusiv agenţi patogeni", susţine Tabără, citat de Mediafax.


În primele 11 luni ale anului trecut România a importat 53.000 de tone de cartofi, în valoare de 9,5 milioane de euro. Exporturile s-au ridicat în aceeaşi perioadă la 19.000 de tone, în valoare de 1,8 milioane de euro, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cres­cătorilor de Cartofi din România (FCCR), estimează că producţia de cartofi de anul trecut a României acoperă doar o treime din cantitatea cerută de piaţa internă.

"Nevoia de cartofi se ridică la 3 milioane de tone pe an în ţara noastră, iar anul trecut

Citeşte mai multe despre creşterea preţului cartofilor pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici