Se deschid trei sesiuni de depunere a proiectelor cu finanţare europeană

În zilele de 15 şi 16 decembrie se deschid trei sesiuni de depunere a proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - PNDR 2014-2020, se arată într-un comunicat transmis joi de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

676 afișări
Imaginea articolului Se deschid trei sesiuni de depunere a proiectelor cu finanţare europeană

Se deschid trei sesiuni de depunere a proiectelor cu finanţare europeană

Astfel, în perioada 15 decembrie 2016, ora 9.00 – 28 februarie 2017, ora 16.00, solicitanţii de finanţare europeană nerambursabilă pot depune proiecte pentru investiţii în exploataţii agricole din sectorul vegetal şi din cel zootehnic, prin submăsura 4.1.

Totodată, în intervalul 16 decembrie 2016, ora 9.00 – 28 februarie 2017, ora 16.00, se pot depune proiecte pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol (prin submăsurile 16.4 şi 16.4a).

De asemenea, se primesc cereri de finanţare în cadrul schemei pentru micii fermieri (submăsura 6.5) în perioada 15 decembrie 2016, ora 9.00 – 15 mai 2017, ora 16.00. Această submăsură este lansată pentru prima oară în această perioadă de finanţare.

Alocarea disponibilă aferentă acestei noi sesiuni de depunere pentru toate submăsurile lansate este de peste 266 milioane de euro, împărţită astfel: pentru sM 4.1 alocarea bugetară stabilită este de 150 milioane de euro, din care vegetal – 75 milioane de euro şi zootehnic – 75 milioane de euro ), pentru sM 6.5 alocarea bugetară stabilită este de 112,33 milioane de euro, iar pentru sM 16.4 şi sM 16.4a alocarea bugetară stabilită este de 4 milioane de euro (2 milioane pe fiecare submăsură).

Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficială a Agenţiei, www.afir.info, pentru toate cele 4 submăsuri menţionate mai sus. Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii au la dispoziţie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat pe site-ul Agenţiei, la secţiunea „Investiţii PNDR”, în pagina dedicată fiecărei submăsuri de finanţare în parte.

Pentru sM 4.1, beneficiarii eligibili sunt persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale/ familiale, societăţile comerciale/ agricole, cooperativele agricole şi grupurile de producători, dar şi institutele de cercetare.

Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Acesta se poate majora până la 90% în funcţie de dimensiunea fermei şi de tipul de beneficiar, dar rata sprijinului combinat nu poate depăşi 90% în cazul fermelor mici şi medii (cu dimensiunea până la 250.000 SO inclusiv), respectiv 70% în cazul fermelor având între 250.000 şi 500.000 SO inclusiv.

Investiţii eligibile în cadrul sM 4.1 pot fi : construcţia, extinderea, modernizarea şi dotarea construcţiilor din cadrul fermei, amenajarea şi dotarea spaţiilor de desfacere şi comercializare, precum şi alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanţ alimentar integrat.Valoarea sprijinului poate atinge 2 milioane de euro pe proiect în cazul lanţurilor alimentare integrate.

Conform Regulamentului de selecţie a proiectelor, pentru această sesiune se aplică principiul conform căruia vor fi declarate neconforme proiectele al căror punctaj estimat va scădea în urma evaluării AFIR sub pragul de calitate corespunzător lunii în care au fost depuse. De asemenea, vor fi declarate neconforme proiectele încadrate greşit din punct de vedere al alocării financiare (alocare distinctă).

Prin intermediul sM 16.4 şi 16.4a, valoarea sprijinului este de maxim 100.000 euro pentru ambele submăsuri, iar intensitatea sprijinului este de 100%. Beneficiari eligibili sunt reprezentaţi de parteneriatele constituite în baza unui Acord de Cooperare din cel puţin un partener din categoriile (fermieri, microîntreprinderi şi întreprinderi mici, organizaţii neguvernamentale, consilii locale, unităţi şcolare - inclusiv universităţile de profil, unităţile sanitare, de agrement şi de alimentaţie publică) şi cel puţin un fermier sau un grup de producători/o cooperativă care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol/ pomicol, în funcţie de submăsură.

Investiţii eligibile sunt sprijinite cheltuielile prevăzute în planul sau studiul de marketing, necesare pentru atingerea obiectivelor propuse, din următoarele categorii: studii/ planuri - elaborarea studiilor şi planurilor de marketing asociate proiectului, inclusiv analize de piaţă, conceptul de marketing, costurile de funcţionare a cooperării, costuri directe ale proiectelor specifice corelate cu planul proiectului, inclusiv costuri de promovare (pagina web, broşuri, pliante, bannere, promovare plătită prin social media şi alte reţele de publicitate, radio si televiziune).

În cadrul sM 6.5, beneficiarii eligibili pentru acest tip de finanţare acordată prin PNDR 2020 sunt eligibili micii fermieri care au aplicat cel puţin un an Schemema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I (implementată prin APIA), conform Titlului V din Regulamentul (UE) nr. 1307/ 2013, cu modificările şi completările ulterioare.

Sprijinul public nerambursabil se acordă anual, începând cu data transferului şi până la data de 31.12.2020 şi reprezintă 120% din suma anuală calculată a sprijinului pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I (maximum 1.500 euro/ an, reprezentând 120% din suma maximă anuală calculată a sprijinului pe care fermierul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici