Se reduce TVA. Nu ar fi mai bine să fie redusă semnificativ CAS pentru salariile mici?

Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, aflat miercuri la Bucureşti, a amendat intenţia guvernului Ponta de a reduce TVA la produsele agroalimentare, băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică dintr-un unghi mai puţin obişnuit. El a subliniat că politica guvernului de la Bucureşti se abate de la linia pe care Comisia Europeană încearcă să o impună în UE, anume: dacă un guvern se decide să reducă o taxă, atunci să reducă taxa pe muncă, nu pe consum. În România, salariile reprezintă numai 30% din PIB faţă de peste 50% în zona euro.

329 afișări
Imaginea articolului Se reduce TVA. Nu ar fi mai bine să fie redusă semnificativ CAS pentru salariile mici?

Se reduce TVA. Nu ar fi mai bine să fie redusă semnificativ CAS pentru salariile mici? (Imagine: Shutterstock)

„Această măsură nu cores­punde recoman­dărilor gene­rale ale Comisiei pri­vind politicile fiscale, domeniu în care noi recomandăm să ridicăm povara impozitării de pe muncă, în special de pe forţa de muncă slab plătită, către alte baze de taxare care afectează în mai mică măsură creşterea economică şi, inclusiv, consumul“, a spus vicepreşedintele Comisiei.

Observaţia sa este esenţială în orice discuţie privind taxele, dar, mai ales într-o ţară ca România, ea devine fundamentală. În România majoritatea covârşitoare a salariilor sunt foarte mici.

Sunt peste 1,3 milioane de salarii brute sub salariul minim pe economiem de 975 de lei sunt aproape 2,5 milioane de salarii între salariul minim şi salariul brut pe economie (2.400 de lei) şi sunt doar 143.000 de salarii brute aflate între 7.700 de lei şi 10.000 de lei şi doar 43.000 de salarii de peste 10.000 de lei brut (2.200 de euro).

În aceeaşi vreme, taxarea muncii este la una dintre cele mai înalte rate din UE – era la peste 44% înainte de reducerea cu cinci puncte a CAS, din toamna trecută –, iar nivelul ridicat de taxare este unul dintre motivele pentru care salariile rămân jos.

Cite;te mai multe despre oportunitatea reducerii taxei pe muncă pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici