Secretar de stat, atac la Turcan: Să bagi pensiile militare în PNRR, apoi să susţii că nu au ce căuta

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, lansează un atac la fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, care a spus că orice modificare a pensiilor speciale care include şi sistemul apărării este neconstituţională.

1467 afișări
Imaginea articolului Secretar de stat, atac la Turcan: Să bagi pensiile militare în PNRR, apoi să susţii că nu au ce căuta

Secretar de stat, atac la Turcan: Să bagi pensiile militare în PNRR, apoi să susţii că nu au ce căuta

„Dragă doamnă fostă ministru al Muncii Raluca Turcan, actual deputat, De câte ori ne vedem îmi reproşaţi că mă iau de dvs. De fiecare dată vă răspund că nu fac altceva decât să am o reacţie în oglindă la poziţionările dvs. publice! Astăzi (vineri - n.r.) aţi scris iarăşi de proiectul de lege privind pensiile speciale, deşi dvs. sunteţi cea care l-a asumat în PNRR, inclusiv partea despre pensiile militare”, spune Vasilcoiu, care este secretar de stat în Ministerul Muncii din partea PSD.

Orice proiect de modificare a statutului pensiilor speciale care include şi pensiile din sistemul de apărare şi ordine publică pleacă de la premisa de a fi, din nou, neconstituţional, a spus deputatul Raluca Turcan, fost ministru al Muncii.

„Doamna Turcan, eu ştiu că aţi uitat, în direct la tv, câţi ani aveţi, ştiu că, tot public, aţi declarat că vă „treziţi moartă”, ştiu că la Ministerul Muncii singura dvs. activitate era banda de alergat, dar, doamnă, asemenea tupeu şi ipocrizie nu am întâlnit în viaţa mea: să bagi pensiile militare în PNRR, să semnezi pentru asta, apoi să susţii în presă că nu au ce căuta acolo! Doamna Turcan, serios, dvs. v-aţi măsurat vreodată discursul public?’ Nu mai zic de IQ!”, atacă secretarul de stat Cristian Vasilcoiu.

Raluca Turcan a menţionat că a bazat diferenţierea pe decizii ale Curţii Constitutionale care prevăd că „pensia de serviciu pentru militari a fost instituită în vederea stimulării stabilităţii în serviciu şi a formării unei cariere în [...] rândul cadrelor militare permanente” şi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii”.

Curtea a reţinut, adaugă Turcan, că specificul activităţii militarilor le impune acestora „obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite, ceea ce justifică în mod obiectiv şi rezonabil o diferenţiere a regimului juridic de pensionare faţă de regimul stabilit pentru alţi asiguraţi care nu sunt supuşi aceloraşi exigenţe, restricţii şi riscuri” şi că „pensia militară ... este un tip de pensie mai avantajos decât alte tipuri de pensii, acordate altor categorii profesionale, legiuitorul întemeindu-şi această opţiune legislativă pe principiul recunoştinţei faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi familiile acestora pe timpul carierei”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici