Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, ar putea prelua conducerea Băncii Mondiale

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, discută cu preşedinţia americană posibilitatea de a părăsi diplomaţia Casei Albe pentru a prelua anul următor conducerea Băncii Mondiale, devenind astfel prima femeie care ajunge şef al instituţiei, au declarat surse apropiate situaţiei.

744 afișări
Imaginea articolului Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, ar putea prelua conducerea Băncii Mondiale

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, ar putea prelua conducerea Băncii Mondiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preluarea de către Hillary Clinton a postului la Banca Mondială ar putea avea loc anul următor, odată cu încheierea mandatului actualului preşedinte al băncii, Robert Zoellick.

Astfel, atât Banca Mondială, cât şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea fi conduse, pentru prima dată în istoria celor două instituţii financiare, de femei. Ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde, este considerată favorită pentru preluarea funcţiei de director general al FMI.

Hillary Clinton, fostă Primă Doamnă a SUA şi rivală a preşedintelui Barack Obama în cursa internă din Partidul Democrat pentru nominalizarea în cursa prezidenţială, a devenit rapid una dintre cele mai influente persoane din executivul american, notează Reuters.

Clinton a declarat în public că nu intenţionează să rămână la conducerea Departamentului de Stat pentru mai mult de patru ani. Apropiaţi ai acesteia au afirmat că şi-a exprimat interesul pentru preluarea postului la Banca Mondială dacă Zoellick ar pleca în 2012, la încheierea actualului mandat.

"Hillary Clinton vrea acest post", a spus o sursă apropiată secretarului de stat, informaţie confirmată de încă o sursă.

O a treia sursă a afirmat că preşedintele Obama şi-a exprimat, deja, susţinerea pentru această schimbare. Este neclar dacă Obama a acceptat formal să o nominalizeze pentru conducerea Băncii Mondiale, situaţie în care este necesară aprobarea celor 187 de state membre ale instituţiei.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al secretarului de stat a negat că acesta ar vrea postul şi că ar fi discutat posibilitatea cu administraţia americană.

Astfel de discuţii ar putea avea un impact negativ asupra eforturilor depuse de Hillary Clinton la conducerea diplomaţiei americane, dacă există aşteptări că va părăsi postul, într-o perioadă de mari provocări internaţionale pentru SUA.

Totuşi, momentul discuţiilor nu este neobişnuit având în vedere că SUA analizează dacă să susţină încă un reprezentant al Europei la şefia FMI, organizaţia soră a Băncii Mondiale.

Potrivit unei înţelegeri neoficiale între SUA şi Europa, FMI a fost întotdeauna condus de un european, iar primul post ca importanţă la Banca Mondială a revenit SUA. Această înţelegere între europeni şi americani este pusă la încercare tot mai mult de economiile emergente lăsate pe dinafara procesului.

SUA nu s-au exprimat public pentru Lagarde, candidatul european la conducerea FMI, însă există aşteptări că americanii vor respecta înţelegerea.

Niciuna din cele două instituţii nu a mai fost condusă până acum de o femeie, notează Reuters.

În cazul în care Clinton ar părăsi diplomaţia SUA, John Kerry, un apropiat al preşedintelui Obama, care conduce şi Comisia pentru Relaţii Externe din Senat, se află sprintre posibilii înlocuitori.

Banca Mondială asigură fonduri de miliarde de dolari pentru cele mai sărace state din lume şi se află în centrul unor probleme precum schimbările climatice, reconstrucţia statelor afectate de conflicte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici