Sectorul industriei prelucrătoare din zona euro s-a contractat în martie pentru a opta lună la rând

Sectorul industriei prelucătoare din zona euro s-a contractat în martie pentru a opta lună consecutiv, iar trendul negativ s-a accelerat, alimentând semnele că uniunea monetară se află în recesiune, potrivit unui sondaj realizat de firma de analiză Markit.

130 afișări
Imaginea articolului Sectorul industriei prelucrătoare din zona euro s-a contractat în martie pentru a opta lună la rând

Sectorul industriei prelucrătoare din zona euro s-a contractat în martie pentru a opta lună la rând

Indicatorul Purchasing Managers' Index (PMI) pentru zona euro a scăzut de la 49 de puncte în februarie la 47,7 puncte, conform aşteptărilor analiştilor. Indicele se află sub nivelul de 50 de puncte, care separă expansiunea de contracţie, încă din august.

"Industria prelucrătoare din zona euro a avut o lună mizerabilă în martie, scrie Reuters. Scăderile accentuate de la periferia zonei euro sunt însoţite acum de noi semne de vulnerabilitate în ţări precum Germania şi Franţa", a declarat Chris Williamson de la Markit.

Date anunţate mai devreme pentru Germania, cea mai mare economie a zonei euro, au arătat că sectorul industriei prelucrătoare s-a contractat în martie, iar situaţia este similară în Franţa, a doua economie a uniunii monetare.

În Spania, stat care încearcă să implementeze măsuri dure de austeritate cerute de UE pentru atingerea ţintei de deficit bugetar, industria prelucrătoare s-a contractat pentru a 11 lună consecutiv. Italia a consemnat a opta lună de declin.

Problemele economice vor face şi mai dificilă depăşirea crizei datoriilor pentru cele 17 state ale uniunii monetare, întrucât afectează veniturile din taxe şi reduc consumul, notează Reuters.

Ţările de la periferia zonei euro au avut până în prezent cele mai mari probleme, întrucât măsurile de austeritate continuă să afecteze economia, mai ales în Grecia, unde declinul puternic al industriei prelucrătoare a continuat în martie.

Indicatorul zonei euro pentru comenzi noi a coborât de la 47,3 puncte la 45,4 puncte şi se afă sub pragul de 50 de puncte din iunie. De obicei, când indicele comenzilor coboară, luna următoare scade şi industria prelucrătoare.

"Perspectivele pentru aprilie nu arată bine, companiile au raportat săderi mai puternice atât pentru comenzile noi, cât şi pentru portofoliul de contracte existente", a spus Williamson.

Indicele producţiei industriale, care este inclus de Markit în indicele compozit PMI pentru zona euro, a coborât de la 50,3 puncte în februarie la 48,8 puncte în martie. Producţia a scăzut în şase din ultimele opt luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici