Şefii marilor bănci din Grecia cer un acord rapid al guvernului cu creditorii

Şefii celor mai mari patru bănci din Grecia cer guvernului de la Atena să încheie rapid un acord cu creditorii internaţionali ai ţării, pentru a pune capăt incertitudinilor şi a readuce economia la creştere, relatează Kathimerini.

185 afișări
Imaginea articolului Şefii marilor bănci din Grecia cer un acord rapid al guvernului cu creditorii

Şefii marilor bănci din Grecia cer un acord rapid al guvernului cu creditorii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul general al National Bank of Greece, Leonidas Frangiadakis, şeful Alpha Bank, Dimitrios Mantzounis, al Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, şi cel al Eurobank, Fokion Karavias, au subliniat necesitatea acestui acord rapid, care să asigure viitorul Greciei în zona euro şi să creeze condiţiile pentru dezvoltare durabilă.

"Factorul timp este extrem de important şi ar fi ruşinos ca Grecia să nu profite de condiţiile economice favorabile create de politica de relaxare monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) şi de scăderea puternică a preţurilor petrolului", a spus Frangiadakis.

Mantzounis a arătat că eliminarea incertitudinilor este esenţială, nu doar pentru sectorul creditării ci în general pentru economia elenă.

Pentru Thomopoulos, cheia redresării economice stă în întreruperea ciclului subfinanţării şi retragerii investiţiilor.

"Ţara suportă presiuni prelungite asupra creditării şi incertitudini care afectează economia. Situaţia nu poate continua. Timpul este un parametru decisiv. Necesitatea unui acord realist cu partenerii instituţionali este imediată, iar acordul trebuie adoptat de majoritatea partidelor politice, aşa cum s-a întâmplat în Portugalia, Irlanda şi Cipru", a adăugat Karavias.

Efectele incertitudinilor prelungite devin deja vizibile în economie. În ultimul trimestru din 2014 economia Greciei s-a contractat cu 1,3%, comparativ cu o creştere de 1,5% în trimestrul al treilea, potrivit datelor Fundaţiei pentru Cercetări Economice şi Industriale.

Pentru primul trimestru, analiştii estimează că economia elenă a stagnat.

Ieşirile de capital din Grecia au continuat în luna aprilie, tendinţă care a afectat nu doar depozitele bancare ci şi plasamentele investitorilor străini în acţiuni şi obligaţiuni.

În cazul depozitelor bancare, pierderile înregistrate de la începutul anului se ridică la circa 30 de miliarde de euro. Mai mulţi investitori străini s-au retras de pe piaţa de capital, ieşirile fiind evaluate la 500 de milioane de euro. Numai în luna martie retragerile investitorilor în acţiuni au fost echivalente cu 169,31 milioane de euro, după 162,17 milioane de euro în februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici